Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΣΕ 1-2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το αποτύπωμα στα κρούσματα θα το δούμε σε μία ή δύο εβδομάδες, όμως φαίνεται ότι προς στιγμήν ξεπεράσαμε τον σκόπελο, λέει ο καθηγητής.

Σε μία με δύο εβδομάδες θα φανεί το αποτύπωμα των κρουσμάτων κορωνοϊού από την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι, «είναι η δεύτερη εβδομάδα αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και εδώ και μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει πέσει κάτω από τα 2.000 κρούσματα ανά μέρα, δεν περιμέναμε ότι ο Δεκαπενταύγουστος θα έχει αποτύπωμα. Αυτό όμως το αποτύπωμα θα το δούμε σε μία ή δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι προς στιγμήν ξεπεράσαμε τον σκόπελο. Επίσης έχουμε σημαντική πτώση στις εισαγωγές, περίπου 30% και στους θανάτους περίπου 20-25%. Συνεπώς είμαστε σε μία σαφή αποκλιμάκωση. Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο».

Τι είπε για μετάλλαξη «Κένταυρος» ο Τζανάκης

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

Προσοχή σε όσους γυρνούν από διακοπές

Συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ