Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΑΓΚΟΥΛΑ, ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Ανδρέας Βενιανάκης ανασύρει μνήμες από τη σκοτεινή περίοδο της ναζιστικής κατοχής και γίνεται ο οδηγός μας για τον πρώτο Δράκο της Θεσσαλονίκης.

Σε σημεία, τόπους και χώρους που συνδέθηκαν με τη δράση του Δάγκουλα και του τάγματός του, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, την Κυριακή 19 Μαΐου, οι Θεσσαλονικείς, με τη βοήθεια της ομάδας Thessaloniki Walking Tours και έχοντας ως οδηγό τον συγγραφέα του βιβλίου, Ανδρέα Βενιανάκη.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «θα επιχειρούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στα γεγονότα ώστε να διερευνήσουμε τη φύση του κακού».

Ο Ανδρέας Βενιανάκης ανασύρει μνήμες από τη σκοτεινή περίοδο της ναζιστικής κατοχής και γίνεται ο οδηγός μας σε μια διαδρομή για τον πρώτο Δράκο της Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του.

Από τον Ιανουαρίου του 1944 έως και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δηλαδή λίγο πριν την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Αντώνιος Δάγκουλας και το τάγμα του επέβαλαν ένα καθεστώς αδιανόητου τρόμου στην πόλη.Οι «Δαγκουλαίοι» υπήρξαν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη τάγμα ασφαλείας που συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Ήταν μια μηχανή θανάτου που έδρασε πέρα και έξω από κάθε όριο και έλεγχο γράφοντας μια από τις πλέον αιματοβαμμένες και ζοφερές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η αγριότητα της δράσης του Αντώνιου Δάγκουλα και του τάγματός του άφησε έντονο το αποτύπωμά της στη πόλη και σημάδεψε τη συλλογική μνήμη ενώ ο τρόμος που προκάλεσε οδήγησε στη σιωπή τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που με διάφορους τρόπους τον βρήκαν μπροστά τους.

Ο ερευνητής Ανδρέας Βενιανάκης αφιέρωσε πολλά χρόνια προκειμένου να ανακαλύψει τις διαστάσεις αυτής της δράσης και τα αληθινά κίνητρα ώστε να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία. Αυτό αποτύπωσε στο βιβλίο του «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης» που αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε μελετητή της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Σημείο συνάντησης: άγαλμα Κωνσταντίνου, Πλατεία Βαρδαρίου
Ώρα: 11πμ
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900- 1
(Η διαδρομή είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών)

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ