Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε σε τηλεδιάσκεψη με της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων τα στάδια άρσης των μέτρων στη Δικαιοσύνη.

Η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά την 27η Απριλίου 2020 με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα πρωτοδικεία, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, ότι για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η 27η Απριλίου 2020 ως η ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα βήματα της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, ενώ διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως προς το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τον δικηγορικό κόσμο για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr. και ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Τέλος, ως προς την επέκταση του δικαστικού έτους, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ