Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
x

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΑΠΟ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ

«Η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%», σημειώνει για την Κρήτη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ.

«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό. Θα έπρεπε να έχουμε πλούσια ακολουθία, έχουμε καταγράψει μόνο έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ. Τον ήθελα τον μεγάλο μετασεισμό. Όσο καθυστερεί – επειδή θα γίνει κάποια στιγμή – θα είναι λίγο πιο μεγάλος. Αν ο μετασεισμός γίνει κοντά στις ακτές, μπορεί να έχει πιο πολλές επιπτώσεις από ό,τι ο κύριος σεισμός», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Mega ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να μην ήταν τα 6,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, εξήγησε: «Επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%. Θα έχουμε καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία, με μεγάλους μετασεισμούς».

«Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός ήταν στη θάλασσα. Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, γιατί είναι πολύ μικρό. Δεν διεγείρονται έτσι εύκολα», συνέχισε ο κ. Τσελέντης.

Σχετικά με όσους συνδέουν τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι με τα 6,3 Ρίχτερ ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «Λένε όλοι ότι το Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε αυτό το ρήγμα, αλλά δεν έχει καμία σχέση το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου με το νέο σεισμό. Η Κρήτη κινδυνεύει από θαλάσσια ρήγματα, έτσι μας εξέπληξε ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ξεκινάω ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου θα μελετήσουμε όλα τα ρήγματα στην ξηρά της Κρήτης».

«Οχτώ λεπτά μετά το σεισμό στην Κρήτη, έγινε ο σεισμός στην Κάρπαθο. Εκεί ο σεισμός έγινε σε ζώνη που είχε εκτονωθεί και δεν μας προβλημάτισε», δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Τσελέντης.

Κλείνοντας σημείωσε: «Θέλαμε να βάλουμε μηχανήματα πρόληψης για τσουνάμι στην Ιεράπετρα και είπαν όχι. Γιατί πολύ παραθαλάσσιοι δήμοι αποφεύγουν τέτοια συστήματα, για να μην απομακρύνουν τους τουρίστες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ