Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
x

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μια διαφωνία σχετικά με ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας σε κάποιους κρατούμενους έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν - Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι το MHP δεν θα συμμαχήσει με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις περιφερειακές εκλογές του χρόνου. Παραταύτα, θα συνεχίσει να το στηρίζει.

Το MHP στήριξε τον Ερντογάν και το κόμμα του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018. Και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεση να συνεχίσουν τη συμμαχία τους και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Μια διαφωνία ωστόσο σχετικά με ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας σε κάποιους κρατούμενους έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Μπαχτσελί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ως κόμμα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία προσδοκία, καμία επιθυμία να αναζητήσουμε, καμία πρόθεση να συμμαχήσουμε (με το AKP) στις περιφερειακές εκλογές στις 31 Μαρτίου 2019», τόνισε ο Μπαχτσελί στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η απόφαση αυτή του Μπαχτσελί θα επηρεάσει και την άτυπη συμμαχία που έχουν σχηματίσει το MHP και το AKP στο κοινοβούλιο.

Με 290 βουλευτές, το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και γι’ αυτό έχει σχηματίσει μια άτυπη συμμαχία με το MHP, το οποίο στηρίζει τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της λίρας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή. Αρχικά η ανακοίνωση του εθνικιστικού κόμματος οδήγησε το τουρκικό νόμισμα σε βουτιά άνω του 3%.

Ωστόσο αυτή την ώρα (13:45 ώρα Ελλάδος)  ανακάμπτει δυναμικά, με την ισοτιμία στις 5,76 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πως παρόλο που δεν θα υπάρξει επίσημη συμμαχία, η συνεργασία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ