Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
x

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ 70 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Μεταξύ των προφυλακιστέων, πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και παραμένουν στην φυλακή καθόλη τη διάρκεια της δίκης.

Προφυλάκιση 70 αξιωματικών για διασύνδεση με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ και κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 διέταξε η εισαγγελία της Τουρκίας.

Το CNN Turk μεταδίδει πως οι οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 38 περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στην κεντρική τουρκική περιοχή της, Ικόνιο με επικεφαλής κρατικούς εισαγγελείς.

Μάλιστα, οι προφυλακιστέοι στρατιωτικοί στοχοποιήθηκαν μετά από αναφορές συναδέλφων τους σε βάρος τους, οι οποίοι είχαν επίσης προφυλακιστεί με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ φέρεται να ευθύνονται μάλιστα για την στράτευση μαθητών στο κίνημα του Γκιουλέν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στοιχεία από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δείχνουν ότι τον Μάρτιο η Τουρκία προχώρησε σε 160.000 προφυλακίσεις και απέλυσε περίπου τον ίδιο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων από την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Μεταξύ των προφυλακιστέων, πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και παραμένουν στην φυλακή καθόλη τη διάρκεια της δίκης. Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει τις εν λόγω ενέργειες, με την Αγκυρα να απαντά ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως παρακινητή του πραξικοπήματος, ωστόσο ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ