Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020
x

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ


Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί σωστή την απόφαση της για τη διεξαγωγή της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο και συμπαραστέκεται στον Όλαφ Σολτς

«Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της να επιλέξει το Αμβούργο ως τόπο της Συνόδου των G20», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η απόφαση είχε παρθεί επειδή η πόλη πληρούσε τόσο από άποψη οργάνωσης όσο και ασφάλειας τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Αντικρούοντας το αίτημα χριστιανοδημοκρατών πολιτικών για παραίτηση του δημάρχου του Αμβούργου Όλαφ Σόλτς, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η συνεργασία της κυβέρνησης μαζί του ήταν «ιδιαίτερα καλή και στενή». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε εκτός αυτού ότι η κυβέρνηση παρέχει στις δυνάμεις ασφαλείας «πλήρη στήριξη».

Περισσότερες ανταλλαγές πληροφοριών;

Σε αυτό πνεύμα, δηλαδή της διατήρησης ενός κοινού μετώπου όλων των υπεύθυνων για την ασφάλεια, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείο Εσωτερικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι ποια λάθη έκανε η αστυνομία άλλα ποια ήταν τα κίνητρα εκείνων που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια στο Αμβούργο και πως μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το αίτημα που διατύπωσαν πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων ειδικά για αριστεριστές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εκφράστηκε επί της αρχής θετικά. Παράλληλα υπέδειξε όμως ότι ήδη η Γερμανία διατηρεί μια τράπεζα με τα στοιχεία βίαιων αριστεριστών. Πέραν αυτού - πριν από κάθε μεγάλο γεγονός, όπως είναι η Σύνοδος των  G20, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται εδώ και χρόνια στενά με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Όπως όμως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, η ανταλλαγή πληροφοριών δεν πρόκειται να παρεμποδίσει όλες τις μετακινήσεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ