Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στόχος της συνάντησης την οποία οργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) είναι να ενημερωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ για τα προβλήματα που καταγράφονται.

Με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας και της Θράκης θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής στο Grand Hotel ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση, την οποία οργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), έχουν προσκληθεί οι τρεις Περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης, τα επιμελητήρια όλων των νομών, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής και μεμονωμένοι επιχειρηματίες. Στόχος είναι να ενημερωθεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης από πρώτο χέρι για τα πρακτικά προβλήματα που ήδη καταγράφονται στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως γνωστόν τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε ότι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος αντιμετώπισαν προβλήματα στην Κίνα, όπου συμμετείχαν σε εκθέσεις, όταν αποπειράθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις επωνυμίες των προϊόντων τους, στις οποίες περιέχεται ο όρος Μακεδονία και παράγωγά του.   

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα σε εξαγωγείς, τα οποίο καλό είναι να καταγραφούν και –φυσικά- να τεθούν υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Άλλωστε –όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών- τα εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες θα συζητηθούν σε βάθος τριετίας από κοινή επιτροπή που θα συσταθεί με ευθύνη των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστούν. Κάτι δύσκολο, εάν αναλογιστεί κανείς την τακτική των επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, όχι μόνο μετά, αλλά και επί δεκαετίες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό το θέμα των επιχειρήσεων και των εμπορικών σημάτων είναι ένα από τα βασικά θέματα στα οποία ασκούν κριτική, όσοι από ελληνικής πλευράς διαφωνούν με το περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον της συνάντησης δεν περιορίζεται μόνο στις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων που είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν, αλλά επεκτείνεται και στις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη, καθώς η αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδας στα εμπορικά θέματα συνιστά ζητούμενο που μένει να φανεί και να αποδειχθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ