Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ GREXIT ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε σε αίτημα της Άννας Διαμαντοπούλου - Αρνείται να το δημοσιοποιήσει για λόγους ασφαλείας, όπως λέει.

Στην παραδοχή της ύπαρξης ενός σχεδίου για Grexit, προχώρησε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ, η οποία είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη περί του θέματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στη απάντησή του, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, όμως αρνείται να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε τριγμούς στην Ευρωζώνη.

«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος «υπονοεί ότι οι συνέπειες ενός Grexit είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέρη του σχεδίου προέβλεπαν σχέδια ασφάλειας των συνόρων, πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκλωβίζονταν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ