Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
x

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Με δύο διαφορετικές εκδηλώσεις εορτάστηκε η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης εορτάστηκε φέτος στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Την Παρασκευή 25/9 το Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο" «ντύθηκε» με «Φως Ιωνικόν» σε μία ξεχωριστή, λιτή μουσική και αφηγηματική εκδήλωση. Τραγούδια ερμήνευσε η αγαπημένη καλλιτέχνις Φωτεινή Βελεσιώτου και η Ανατολή Μαργιόλα ενώ κείμενα από την καταστροφή της Σμύρνης και της Ιωνίας διάβασε η Νόνικα Μαλκουτζή.

Το πρωί της Κυριακής 27/9 στην Πλατεία Τσομπάνογλου Μενεμένης τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Αρχή και Δημοτικές Παρατάξεις καθώς και από πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου.Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης-Αμπελοκήπων «Αγία Παρασκευή» η οποία ερμήνευσε μικρασιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια της προσφυγιάς καθώς και η μπάντα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Για την ημέρα μνήμης μίλησε από τον σολέα του παρακείμενου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρης Μπίλιας. Στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου τόνισε τα εξής: «Η συμφιλίωση των λαών δεν επιτυγχάνεται με την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά με την παραδοχή τους. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται να μην προσβάλλονται οι γείτονές μας, από τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο λαός τους στο παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει να μην προσβάλουμε τη μνήμη των Ελλήνων, των Αρμενίων αλλά και όλων όσων σφαγιάστηκαν σε αυτό που ανήθικα αποκαλείται ‘Συνωστισμός’.»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ