Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Σύμφωνα με τους ιερείς, η τελευταία ΚΥΑ προβλέπει ότι οι λειτουργοί και οι ιεροψάλτες όταν τελούνται θείες λειτουργίες δεν φορούν μάσκα.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά τις εικόνες από τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου όπου οι ιερείς επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν μάσκες τόσο κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, όσο και κατά την Λιτανεία στις 25 Οκτωβρίου.

Ο πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», έδωσε απαντήσεις για το πότε προβλέπεται να φορούν μάσκες οι ιερείς.

Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι η τελευταία ΚΥΑ προβλέπει ότι οι λειτουργοί και οι ιεροψάλτες όταν τελούνται θείες λειτουργίες δεν φορούν μάσκα.

Ειδικότερα για τη λιτανεία κατά την οποία οι ιερείς δεν φορούσαν μάσκες στον εξωτερικό χώρο του ναού, είπε ότι δεν επρόκειτο για λιτάνευση στους χώρους της πόλεως αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, αλλά για συνέχεια της θείας λειτουργίας στον αυλόγυρο του ναού. «Όταν οι ιερείς φορούν τα άμφιά τους, είναι κομμάτι της Ιερής Ακολουθίας και η ΚΥΑ επιτρέπει να μη φορούν μάσκες», συνέχισε. Σε οποιαδήποτε άλλη ώρα, οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Ο κ. Κωνσταντίνου διαχώρισε τη θέση του από τις περιπτώσεις ιερέων που δημόσια δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση μάσκας. «Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ο Σύνδεσμος τίθεται με την πλευρά της επιστήμης διότι πρέπει να μάθουμε να υπακούμε σε κάποιους κανόνες» είπε.

Σε ό,τι αφορά τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης μιλώντας χθες στο Mega ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του Παναγιότατου στο αρχιερατικό συλλείτουργο έγινε με ιερείς που αποτελούν την άμεση οικογένειά του, οπότε δεν χρειαζόταν χρήση μάσκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ