Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
x

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Συγγνώμη από όσους κι όσες δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση όντας φοιτητές/τριες στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ ζητά μέσω ανακοίνωσης ο νυν πρόεδρος.

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας από συνταξιούχο Καθηγητή εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, καταδικάζοντας οποιοδήποτε φαινόμενο παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Τμήματος σημειώνει ότι ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και ότι οι πληγές που προκαλούν είναι αθεράπευτες, ενθαρρύνοντας  όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Παράλληλα καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου.

«Άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει ένα ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική. Για τον λόγο αυτό θα ήθελε να ζητήσει συγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς, και να διαβεβαιώσει ότι θα λάβει κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ στο Τμήμα μας ανάλογα φαινόμενα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογίας.

Αναλυτικά:

«Το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, με αφορμή τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας από συνταξιούχο Καθηγητή του, θα ήθελε να δηλώσει τα ακόλουθα:

Α) Το Τμήμα καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο παρενόχλησης - σεξουαλικής ή άλλης - και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας, ιδιαίτερα εντός του ακαδημαϊκού χώρου, ο οποίος οφείλει να αποτελεί πεδίο ελεύθερης έκφρασης και όχι καταπίεσης και καταναγκασμού.

Β) Το Τμήμα υποστηρίζει τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών και δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης των εν λόγω καταγγελιών. Παράλληλα, θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές, τονίζοντας πως ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος.

Γ) Θεωρώντας ότι ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και οι πληγές που προκαλούν αθεράπευτες, το Τμήμα ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Καλεί τα μέλη του να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών.

Δ) Καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή) που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές.

Ε) Άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει ένα ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική. Για τον λόγο αυτό θα ήθελε να ζητήσει συγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς, και να διαβεβαιώσει ότι θα λάβει κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ στο Τμήμα μας ανάλογα φαινόμενα.

Κ. Παπαζάχος
Πρόεδρος Τμ.Γεωλογίας ΑΠΘ Καθηγητής ΑΠΘ».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ