Τρίτη 17 Μαΐου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Επικοινωνία με τον καθηγητή Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, κ. Παπαζάχο, είχε ο δήμαρχος Καϊτεζίδης.

Με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, σε σταθερή επικοινωνία βρίσκεται ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης με τους αρμόδιους του σεισμολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Κατά την τελευταία ενημέρωση που είχε σήμερα από τον καθηγητή Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Κωνσταντίνο Παπαζάχο, ο τελευταίος ήταν καθησυχαστικός για το φαινόμενο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.

Ο κ. Παπαζάχος ενημέρωσε τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη ότι οι σεισμικές δονήσεις προέρχονται από το ρήγμα Χορτιάτη-Πανοράματος-Πυλαίας που καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο επιστήμονας το ρήγμα χαρακτηρίζεται «ως χαμηλής ενεργότητας και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Συνήθως δίνει σεισμούς πολύ χαμηλής σεισμικής παραμόρφωσης κυρίως επιφανειακού εστιακού βάθους, γι’ αυτό και γίνονται περισσότεροι αισθητοί». Όπως επισήμανε ο κ. Παπαζάχος «χαρακτηριστικό του χαμηλού εστιακού βάθους είναι το γεγονός ότι κατά τις δονήσεις γίνεται περισσότερο αισθητή η βοή από τη δόνηση, καθώς ο θόρυβος από τον σεισμό διαχέεται στην ατμόσφαιρα».

Ακόμη ο καθηγητής Σεισμολογίας διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το σεισμικό φαινόμενο το οποίο προβλέπεται να συνεχίσει με παρόμοιας έντασης σεισμούς και το επόμενο διάστημα.

Για την ενημέρωση των πολιτών το σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου για τους σεισμούς «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου https://bit.ly/3AwOpzs, ενώ ο δήμος συνεργάζεται και με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων και των δημοτικών κτηρίων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ