Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020
x

ΘΩΜΑΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ

Θέλουμε να είμαστε σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην Νοτιανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Τον σχεδιασμό του νέου ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, που θα φέρει "διαρθρωτικές αλλαγές" στον κλάδο της ενέργειας, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους εκκινεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή, που θα διαβουλευτεί το σχέδιο, και θα αποτελείται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπους της Βιομηχανίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, τα Επιμελητήρια και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

"Θέλουμε να είμαστε σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Το σχέδιο θα φέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Πρέπει να επιταχυνθεί η απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα, αλλά και να θα διευρυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή του όχι μόνο τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, αλλά και σε υποδομές NLG και άλλων εναλλακτικών καυσίμων" τόνισε από το Southeast Europe Energy Forum ο κ. Θωμάς.

O υφυπουργός αναφέρθηκε στα αντικειμενικά εμπόδια  στον  ενεργειακό  τομέα σε χώρες που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη αντικατάστασης των ενεργειακών δικτύων, τα οποία "είναι στο 90% τους γηρασμένα".

Η ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί με την ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα την ΔΕΔΔΗΕ και στο δίκτυο αερίου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος αναφέρθηκε στη σημασία του φόρουμ για τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου στην ΝΑ Μεσόγειο, που θα αναδείξει τις περιφερειακές συμμαχίες.

Στη συνέχεια ο κ. Μπακατσέλος εκθείασε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, που με την παροχή τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για την ευρύτερη.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, επεσήμανε την ανάγκη επενδύσεων σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

"Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίας οι ενεργειακοί μας πόροι βασίζονται στον λιγνίτη. Πλέον δεν αποτελεί πηγή ανταγωνιστική. Έχουμε τη μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φθάνει το 70%" ανάφερε ο κ. Μυλωνάς.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 25 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία στον ενεργειακό τομέα, «προκειμένου να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους. Όπως είπε, τα 20 δις θα αξιοποιηθούν σε ΑΠΕ και συνδεσιμότητα, ενώ τα υπόλοιπα 5 δις σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αναπληρωτή διευθυντή του Global Energy Center, David Livingston, ο οποίος τόνισε ότι η ενέργεια εχει τη δυναμική να αλλάξει την οικονομία και την πολιτική, ενώ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη έναν γεωστρατηγικά σημαντικό παίκτη, που βρίσκεται επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος, ο διεθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό  των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην ανάπτυξη του ομίλου με ταχύτερους ρυθμούς στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Αναφορικά με τις νέες αγορές, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και αξιολογεί όλες οι στρατηγικές του επιλογές στις βασικές δραστηριότητες και αγορές, αλλά και τις  εξελίξεις σε κλάδους όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Φυσικό Αέριο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ