Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης

Σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών.

Κατά τη διάρκεια της είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τις διατάξεις αυτές θα τροποποιήσει το υπουργείο εσωτερικών και ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η δημιουργία του νέου φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να γίνει απλούστερη η καθημερινή λειτουργία και να απλουστευτούν οι σχετικές διαδικασίες.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βορίδης δέχτηκε τις ευχαριστίες των συνδικαλιστών και φυσικά του προέδρου της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος και προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελου Δερετζή.

«Οφείλω να ομολογήσω και όχι για να χαϊδέψω τα αυτιά των παρευρισκομένων σήμερα, ότι ο κύριος υπουργός και οι συνεργάτες του, ήταν οι πρώτοι που υλοποίησαν ένα διάλογο πραγματικό και όχι προσχηματικό. Ήταν οι πρώτοι που κάθισαν και άκουσαν με σεβασμό και προσοχή τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας. Και δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε αλλαγές, όπου έκριναν, πως είναι αναγκαίο», τόνισε ο κ.Δερετζής.

Όπως επισήμανε όλα όσα ζητούσαν οι συνδικαλιστές δεν έγιναν ωστόσο υπογράμμισε, ότι οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές είναι παρών για να συνεχίσουν να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

«Πιστεύουμε, πως το νέο όχημα διοίκησης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει πολύ σύντομα το πρόκριμα για την αντίστοιχη υιοθέτηση ίδιων φορέων λειτουργίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό ήταν άλλωστε κάτι το οποίο είχαμε εκφράσει στη συνάντησή μας με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, η συνδρομή του οποίου στην όλη μας προσπάθεια αξίζει ευχαριστηρίων», πρόσθεσε ο κ. Δερετζής.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο είπε, ότι οι καταστροφικές συνέπειες του δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην ένταση εκείνη, που θα αποτυπωθούν, όταν υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του. Σημείωσε πάντως πως οι προωθούμενες διατάξεις από το υπουργείο εσωτερικών θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις, που έχει αυτός ο νόμος.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε, πως η δημιουργία των νομικών προσώπων, δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση των αναγκών για τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

« Η δική μου αρχή είναι να εξυπηρετώ το δημόσιο συμφέρον. Όταν λοιπόν μου εξήγησαν, πως το νομικό πρόσωπο, θα λειτουργήσει, ως ο μηχανισμός αναβάθμισης για το περιβάλλον στις λαϊκές αγορές, τότε κατάλαβα την αναγκαιότητα ύπαρξης του», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης το χρονοδιάγραμμα, που έχει θέσει, είναι το επόμενο χρονικό διάστημα και πριν το τέλος Σεπτεμβρίου οι διατάξεις να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ακόμη προανήγγειλε και διευρυμένη συμμετοχή των συνδικαλιστών στο νομικό πρόσωπο.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. .Δερετζής δώρισε στον κ. Βορίδη ένα στυλό. «Ελπίζω με αυτόν να υπογράψετε τις συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά και άλλες, που θα αφορούν την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών», του είπε.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των νομικών προσώπων λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης προσθέτοντας πως είναι στη διάθεση τους για την επίλυση όποιου προβλήματος παρουσιαστεί.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία» Γιώργος Χρυσαφίδης και ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβιδάς. Επίσης πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από σωματεία της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Θόδωρος Αγγελίδης και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ