Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

ΤHESSALONIKI TAX FORUM: Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πραγματοποιείται με σημαντικές συμμετοχές στη Θεσσαλονίκη το 8ο φορολογικό συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η λέξη κλειδί για την ανάπτυξη είναι η "επενδύσεις" και για τις επενδύσεις, απολύτως κρίσιμη είναι η σύνθεση του σωστού μείγματος πολιτικής καθώς η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη για τέταρτο τρίμηνο σε ύφεση.

Η χώρα χρειάζεται, για να περάσει στην ανάπτυξη, έναν πακτωλό επενδύσεων αφού μόνο για να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής που είχαμε το 2008 χρειαζόμαστε επενδύσεις 15 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 7 χρόνια. Σε αυτό τον λογαριασμό των 105 δισ. θα πρέπει να προστεθούν τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για να καλυφθεί αναπτυξιακά ο χρόνος που χάθηκε στα έτη της οικονομικής κρίσης, είπε ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες του 8ου Tax Forum Θεσσαλονίκης.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σταθερή και διαχρονική προσπάθεια για την εισφορά χρήσιμων και αποτελεσματικών προτάσεων στις φορολογικές αρχές, πολλές από τις οποίες υϊοθετούνται από τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης.

Η υπερφορολόγηση οδηγεί στη φοροδιαφυγή

Η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε βαθιά ύφεση που κόστισε, κοινωνικά και οικονομικά από το 2010 ως σήμερα, στην απώλεια του 35% του ΑΕΠ, απώλεια που δεν μπορεί να καλυφθεί με την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και ιδιωτών.

H φοροκεντρική δημοσιονομική πολιτική το μόνο που επιτυγχάνει είναι την επιβολή μίας εξελικτικής εισοδηματικής λιτότητας, μάλιστα με την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων κατά 50% και πλέον, την οριζόντια σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τον φόρο εισοδήματος και, με την προκαταβολή φόρου στο 100% "εξοντώνονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να μην υπάρξουν αύριο", τονισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας.

Με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 39% των εσόδων του κράτους και τους άμεσους να εξασφαλίζουν μόλις το 18%, την αύξηση των ΕΦΚ, είναι καταφανές ότι το σύστημα φορολόγησης είναι άδικο και σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και σπρώχνει στην φοροδιαφυγή, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι, όπως πρόσθεσε, πέρα από άδικος πιθανότατα και αντισυνταγματικός, ένας φόρος που επιβάλλεται σε αυθαίρετες αντικειμενικές αξίες, που ορίζονται από τον υπουργό και είναι πάνω από τις αξίες της αγοράς. Ο ΕΝΦΙΑ πρόσθεσε, αποτελεί ευθεία παρέμβαση του κράτους στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Το Επιμελητήριο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις αλλά ούτε και περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών οπότε το μόνο που μένει, για τη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι οι στοχευμένες περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Αύξηση 60% στα λαθραία καπνικά προϊόντα

Παρά τη μείωση του προσωπικού της Τελωνειακής Υπηρεσίας κατά 46%, το 2015 τα έσοδα των Τελωνείων από κατασχέσεις ανήλθαν στα επίπεδα του 2014 παρά την επιβολή των capital controls, είπε η κ. Ειρήνη Γιαλούρη, γενική διευθύντρια Τελωνείων & ΕΦΚ, προσθέτοντας ότι στο 9μηνο του 2016 τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανήλθαν σε 349 εκατ. ευρώ.

Η ομιλήτρια αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των ΕΦΚ καταλήγουν στην τόνωση του λαθρεμπορίου, κάτι που έχει αναγκάσει στην αύξηση των περιπτώσεων λαθρεμπορίας σε ποτά και καπνικά προϊόντα από τη Βουλγαρία. Η Υπηρεσία, σε συνεργασία μάλιστα Τελωνείων και ΔΟΥ Σερρών, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην ελληνοβουλγαρική μεθώριο.

Η κ. Γιαλούρη επισήμανε ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα λαθραία καπνικά προϊόντα περίπου κατά 60%, ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα λαθραίων είναι τα παραποιημένα εμπορεύματα.

Μάλιστα από την εφαρμογή του νόμου 3446 ( υπέρβαρο στα φορτηγά) μέσα σε διάστημα ενός μήνα εισπράχθηκαν 113.500 ευρώ ενώ έχουν βεβαιωθεί 174.410 ευρώ, σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

Η Τελωνειακή Υπηρεσία προσπαθεί με εντατικοποίηση των ελέγχων, με τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων να είναι αποτελεσματικότερη στον εντοπισμό των λαθραίων εμπορευμάτων, σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ