Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020
x

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΗΣΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ

Ο πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερη συνομιλία με μία Σύρα πρόσφυγα από τη Δαμασκό, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία του εξέφρασε τα προβλήματά της

Επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θέρμη, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τον κ. Τσίπρα, που ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του κέντρου, υποδέχθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, βουλευτές, ενώ συνοδεύεται από τον υπουργό Επικρατείας Χρήστο Βερναρδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση. Παρών είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Στο Τεχνοπάρκο του ΝΟΗΣΙΣ τον περίμενε μια ομάδα από προσφυγόπουλα που φοιτούν στο 67ο σχολείο Ξηροκρήνης στο πλαίσιο δράσεων δημιουργικής απασχόλησης προσφυγόπουλων κάθε Σάββατο. Εκεί τον πλησίασε μία Σύρα πρόσφυγα από τη Δαμασκό, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία του εξέφρασε τα προβλήματά της, καθώς, όπως του είπε, ο άνδρας της παραμένει στην Τουρκία. Η πρόσφυγας η οποία έφθασε στη Θεσσαλονίκη μέσω Λέσβου και προσωρινά φιλοξενείται στον οικισμό της Ραιδεστού ζήτησε από τον πρωθυπουργί να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να επανενωθεί η οικογένεια και να βρει άσυλο είτε στη Γερμανία είτε στην Ολλανδία. Ο κ.Τσίπρας ζήτησε να κρατήσουν τα στοιχεία της γυναίκας, της είπε ότι θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει και ότι τη Γερμανία θα δέχεται κάθε χρόνο 500 πρόσφυγες με προτεραιότητα στις οικογένειες που είναι χωρισμένες.

Σε σύντομο χαιρετισμό του μετά τη ξενάγησή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ενθουσιασμένος από το ΝΟΗΣΙΣ, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάτι, όπως είπε, «μοναδικό». «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το ΝΟΗΣΙΣ και αυτό αποδεικνύει ότι πιστεύουμε στο έργο που επιτελείται», είπε και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός πολιτισμός δεν ήταν μόνο τέχνες αλλά και επιστήμες και οι αρχαίοι Ελληνες ήταν πρωτοπόροι. Τώρα, βέβαια, δεν βρισκόμαστε στην πρωτοπορία των επιστημών και της καινοτομίας αλλά διαθέτουμε αξιόλογο αθρώπινο δυναμικό και για αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να σταματήσει το brain drain».

 «Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις επιστήμες και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, διπλασιάστηκε το κονδύλιο για Ερευνα και Ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ, έχει δημιουργηθεί ειδικό χαρτοφυλάκιο για την τεχνολογία, στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας προστέθηκε και η λέξη έρευνα και ορίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης», ανέφερε.

«Βλέπουμε τον συνδυασμό αλληλεγγύης, μάθησης και ανθρωπιάς, όταν στο Τεχνοπάρκο απασχολούνται προσφυγόπουλα. Είναι κάτι που δίνει ελπίδα για το μέλλον», συνέχισε και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει για να επισκεφθεί το ΝΟΗΣΙΣ με τα παιδιά του.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδος του Κέντρου Μιχάλης Σιγάλας ο οποίος τον ευχαρίστησε γιατί στα τέλη του 2014, όπως είπε, το ΝΟΗΣΙΣ είχε εγκαταλειφθεί. «Το Κέντρο δεν είχε διοίκηση και χρηματοδότηση και ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Με την ανάληψη της κυβέρνησης το 2015 τοποθετήθηκε νέο ΔΣ, δοθηκε έκτακτη χρηματοδίτηση 300.000 ευρώ και για το 2017 έχει ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό η δαπάνη των 300.000 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2016 το ΝΟΗΣΙΣ έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 1,1 εκατ. ευρώ με το οποίο πληρώθηκαν οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών», είπε και πρόσθεσε:

«Με βάση τον προυπολογισμό του 2017 προβλέπεται για πρώτη φορά τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού. Από την κρατική χρηματοδότηση καλύπτεται το 30% των δαπανών, το άλλο 70% θα καλυφθεί από εισιτήρια, δραστηριότητες και χορηγίες».

Εκ μέρους των εργαζομένων χαιρέτισε η Μαρία Καρνέζου, η οποία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο Νόησις για τη συνέχιση της αποστολής του που είναι η διάδοση των επιστημών.


 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ