Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΖΗΤΕΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ζητεί την άμεση επαναλειτουργία τριών κλειστών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Την άμεση επαναλειτουργία τριών κλειστών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθεί η ανακατασκευή τους, ο εξοπλισμός και η στελέχωσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό, ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και η περίθαλψη όχι μόνο των περιστατικών νόσησης αλλά και των ασθενών από άλλες ασθένειες».

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών αναφέρεται στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων «Λοιμωδών», το νοσοκομείο «Παναγία» και το πρώην ΓΣΝ424, η λειτουργία των οποίων, όπως υπογραμμίζεται, «θα ενίσχυε το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας που παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση».

Από τον δήμο σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στα μέσα του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού, έθεσε το θέμα με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς των κομμάτων και στους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου για το 2021, έχει ως εξής:

«Η υγεία είναι αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης κρίσης, λόγω της εμπορευματοποίησής του, αλλά και της προκλητικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας».

»Η ανεπάρκεια των υποδομών και του εξοπλισμού, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η περιορισμένη χρηματοδότηση διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απαξίωσης του Συστήματος Υγείας.

»Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Τη στιγμή που δεν υπάρχουν ΜΕΘ και απλές κλίνες για να εξυπηρετήσουν, εκτός από τα περιστατικά Covid, τις άλλες ασθένειες και τα επείγοντα περιστατικά, συνεχίζουν να είναι κλειστά και παροπλισμένα το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών, το ΓΝΘ ‘‘Παναγία’’ και το πρώην 424 ΓΣΝ.

»Στη Θεσσαλονίκη ο υγειονομικός χάρτης επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των νοσοκομειακών μονάδων. Ακριβώς λόγω της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της λογικής ‘‘κόστους-οφέλους’’ η κυβέρνηση προχώρησε στις απαράδεκτες περικοπές για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό για λόγους δήθεν εξοικονόμησης πόρων.

»Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής τα βλέπουμε καθημερινά στην τραγική εικόνα των εφημεριών και τις υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις των ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως και στην ανυπαρξία κατάλληλα εξοπλισμένων δομών πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε πως λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών:

- Εκφράζει την έντονη ανησυχία του και θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία η αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη με την κατασκευή νέων νοσοκομείων (νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Κέντρο Αντιμετώπισης Τραυματιών (ΚΑΤ), Κέντρο Αποκατάστασης, κ.λπ.) και την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών, του ΓΝΘ ‘‘Παναγία’’ και του πρώην 424 ΓΣΝ.

- Στηρίζει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, τις συλλογικότητες και τους κατοίκους που διεκδικούν να ανοίξει το νοσοκομείο ‘‘Λοιμωδών’’, τώρα, στελεχωμένο και εξοπλισμένo.

- Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό».

Εμβολιασμοί στα ΚΑΠΗ

Για δεύτερη φορά, Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου & Περγάμου 3, Συκιές) και αύριο, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, στο Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Κουντουριώτη 29, Νεάπολη) από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., για τον εμβολιασμό των πολιτών με εμβόλιο Pfizer.

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Πολυϊατρεία των δύο ΚΑΠΗ μετατράπηκαν σε Εμβολιαστικά Κέντρα και στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Κατά το διήμερο 13-14.12.2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 251 εμβολιασμοί πολιτών (118 στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών και 133 στο Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης), από τους οποίους οι 46 αφορούσαν την πρώτη δόση, οι πέντε τη δεύτερη και οι 200 την τρίτη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ