Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
x

ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣΗ 26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΠ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΦΩΤΟ+VIDS)

Επιστροφή κυκλοφοριακά στο... 2007 μετά την αμφιδρόμηση της 26ης Οκτωβρίου. Μπαίνουν αύριο κολονάκια - Τα ερωτήματα για την κυκλοφοριακή μελέτη

Η αμφιδρόμηση της 26ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εδώ και λίγες ημέρες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οδηγούς, παράνομες διελεύσεις και κυκλοφοριακό κομφούζιο, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη... δυσκολία συνεννόησης που επικρατεί μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Η αμφιδρόμηση της οδού μπροστά από το δικαστικό μέγαρο ολοκληρώθηκε ουσιαστικά την περασμένη Δευτέρα και πλέον στον κόμβο Μοναστηρίου – Λαγκαδά – Εγνατία – δεν επιτρέπεται η ευθεία κίνηση των οχημάτων από την 26ης Οκτωβρίου προς την οδό Λαγκαδά. Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού 26ης Οκτωβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας, θα διεξάγεται από δύο ρεύματα πορείας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ένα.

Η εικόνα που επικρατεί σήμερα μετά την αμφιδρόμηση

Η εικόνα, ωστόσο, που επικρατεί στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης εδώ και δύο μέρες είναι τελείως διαφορετική, από αυτή που ορίζει η απόφαση. Οδηγοί παρά τη σήμανση και την ανάλογη ρύθμιση των φαναριών, συνεχίζουν τη διέλευση από την 26ης Οκτωβρίου προς την οδό Λαγκαδά. Αρκετά είναι τα οχήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας που δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση και συνεχίζουν ευθεία πορεία προς την Λαγκαδά, ενώ τουλάχιστον τις περισσότερες ώρες της ημέρας δεν υπάρχουν τροχονόμοι για να διευκολύνουν την κατάσταση.  Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που έχουν διασταυρωθεί οχήματα στη μέση του κόμβου, με τα ατυχήματα ουσιαστικά να αποφεύγονται την τελευταία στιγμή. 

Είναι χαρακτηριστικά τα video που δημοσιεύει η Voria.gr με την κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό αυτό κόμβο, παρότι επί της 26ης Οκτωβρίου υπάρχει σήμανση υποχρεωτικής κατεύθυνσης είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά.

Η κυκλοφοριακή αυτή αλλαγή που έφερε η αμφιδρόμηση της 26ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα οδηγών, που αδυνατούν να καταλάβουν για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η ευθεία κίνηση των οχημάτων προς τη Λαγκαδά. Πλέον, οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν μια μεγαλύτερη πορεία προκειμένου να εισέλθουν στη Λαγκαδά, στον οδικό αυτό άξονα που ενώνει το κέντρο της πόλης με τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ επί 15 χρόνια ακολουθούσαν την ευθεία πορεία.

Από την πλευρά της, πάντως, η Διεύθυνση Τροχαίας είναι ξεκάθαρη, επισημαίνοντας ότι κακώς οι οδηγοί συνεχίζουν την ευθεία πορεία τους προς την Λαγκαδά, καθώς υπάρχει σήμανση. Όπως σημειώνει στη Voria.gr ανώτατος αξιωματικός η κατάσταση στον κόμβο παρακαλουθείτε και από τροχονόμους. «Είναι οι πρώτες μέρες, θα συνηθίσουν την αλλαγή οι οδηγοί. Σε κάθε παρέμβαση που έχει γίνει λόγω του μετρό υπήρχαν στην αρχή προβλήματα», σημειώνει ο ίδιος.