Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

Διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Πομπέο και Γεωργιάδης.

Διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα υπέγραψαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Λίγα λεπτά πριν την υπογραφή της, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, Μάικλ Κράτσιος, υπογράμμισε πως η συμφωνία αντανακλά την κοινή δέσμευση Ουάσινγκτον και Αθήνας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε πως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη -από το 1980- επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τον κ.Κράτσιο.

«Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ), μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπερ Ρος, και έχουμε προχωρήσει τόσο καταπληκτικά έκτοτε» είπε ο κ. Κράτσιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Για εμάς αυτή η συμφωνία αναδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εθνών μας στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, της οικονομίας του μέλλοντος και της ασφάλειας. Ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικές ανακαλύψεις και για τις δύο χώρες μας».Κατά τον κ. Κράτσιο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένοι στο να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά».

Το ιστορικό της συμφωνίας

Το ιστορικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας -η οποία επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας- παρουσίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η συζήτηση επί της συμφωνίας είχε αρχίσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ήταν κάτι που η χώρα μας έπρεπε να κάνει, καθώς είχε διμερείς συμφωνίες με πολλά άλλα κράτη, αλλά όχι με τις ΗΠΑ.

«Mετά τον στρατηγικό διάλογο τον περασμένο χειμώνα είχαμε τη συζήτηση με τον Μάικλ (Κράτσιο) στις ΗΠΑ και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να την υπογράψουμε τον Μάρτιο, αλλά η Covid-19 χτύπησε την πόρτα μας. Ελπίζουμε ότι (η συμφωνία) θα βοηθήσει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες των δύο χωρών» τόνισε.

Μετά τη συμφωνία και την αποχώρηση των κ.κ. Πομπέο και Γεωργιάδη ακολούθησε σύσκεψη των κ.κ. Κράτσιου και Δήμα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν τα δυνατά σημεία και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικ. Παπαϊωάννου, η γενική διευθύντρια της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, ο γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), ο εταίρος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος και Ηλίας Σπυρτούνιας, και οι πρόεδροι της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Θανάσης Κωνσταντόπουλος και της Τεχνόπολης (και της ΔΕΘ-Helexpo AE), Τάσος Τζήκας.

Νωρίτερα, στα γραφεία του ΣΒΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σε ξενοδοχείο στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο.

Διαβάστε ακόμη: Πομπέο - Δένδιας: Με το διεθνές δίκαιο η λύση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ