Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για μείωση στην τελική τιμή του καφέ - Χρειάζονται γενναία μέτρα για την εστίαση λέει ο Μ. Επιτροπίδης.

Δεν φαίνεται να έχουν περιθώρια οι ιδιοκτήτες καφέ της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μετακυλίσουν την πτώση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις τελικές τιμές του καφέ, των ροφημάτων και των μη αλκοολούχων ποτών, που ανακοινώθηκε, χθες, στο πλαίσιο των μέτρων για τον τουρισμό και την εστίαση.

Όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «η αγορά είναι ελεύθερη και ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να εφαρμόσει όποια πολιτική θέλει ώστε να προσελκύσει πελατεία, ωστόσο στην οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και έχοντας απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα, θεωρώ πως είναι δύσκολο να φανεί στην τσέπη του καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ».

Όπως εξηγεί ο ίδιος όταν στο παρελθόν αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 13% στο 23 και μετέπειτα στο 24%, αλλά και όταν επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος στην εισαγωγή του καφέ κατά 3 ευρώ το κιλό, οι εν λόγω αυξήσεις δεν αποτυπώθηκαν στην τελική τιμή του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, εστίαση δεν είναι μόνον ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά. «Εν μέσω της κρίσης που βιώνουμε θέλαμε γενναία μέτρα. Εμείς ζητούσαμε μείωση ΦΠΑ και στα αλκοολούχα ποτά και στο φαγητό, κάτι που ωστόσο δεν έγινε» λέει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Δεν θα ανοίξει το 20% των καταστημάτων

Αναφορικά με το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης από τις 25 Μαΐου, ο κ. Επιτροπίδης, εκτιμά πως δεν θα ανοίξει τουλάχιστον το 20% των καταστημάτων του κλάδου και συγκεκριμένα, αυτά που δεν έχουν εξωτερικό χώρο και διαθέτουν μια πόρτα.

Οι άνθρωποι του κλάδου, εν μέρει αιφνιδιάστηκαν από το άνοιγμα στις 25 Μαΐου καθώς μέχρι πρότινος η κυβέρνηση επαναλάμβανε πως προσανατολίζεται σε επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης την 1η Ιουνίου. Δεδομένου πως δεν έχουν δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, όλα όσα ανακοινώνονται κατά διαστήματα, σχετικά με τα επιπλέον τ.μ. που θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρηματίες, αλλά και για τις μειώσεις των δημοτικών τελών, κανένας δεν γνωρίζει, λένε εκπρόσωποι του χώρου, τι ακριβώς γίνεται, ενώ δεν έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των αιτήσεων προς τους δήμους, οι οποίοι έχουν επί του παρόντος δεμένα τα χέρια τους.

Ψηφίζεται αύριο η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα - Ολόκληρη η τροπολογία

Αναμφίβολα λόγω του όγκου των αιτήσεων που θα λάβουν οι δήμοι θα χρειαστούν χρόνο για να τις επεξεργαστούν, με αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να μην είναι επαρκές. Ενδεχομένως να δούμε περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα καταλάβουν περισσότερα τμ στον εξωτερικό χώρο, έχοντας κάνει τη σχετική αίτηση, χωρίς όμως να έχουν λάβει τη σχετική θετική απάντηση.

Αναφορικά με τους όρους κατά τους οποίους ο ΕΦΕΤ ζητά να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνει πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (πχ. τραπεζομάντηλα μιας χρήσης, ατομικές συσκευασίες αλατιού κλπ) για να αισθάνονται ασφαλείς οι πελάτες, ενώ δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να οδηγηθούν σε πιο σύγχρονους τρόπους ώστε οι πελάτες να βλέπουν τους τιμοκαταλόγους μέσω του τηλεφώνου τους και οι παραγγελίες να γίνονται χωρίς επαφή.

Οδηγός επανεκκίνησης από τον ΕΦΕΤ για τη μαζική εστίαση
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ