Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

«Ατυχές, στιγμιαίο και μεμονωμένο συμβάν» το περιστατικό με τον ιερέα που παρέκαμψε τους αστυνομικούς για να μπουν στον Ναό δύο γυναίκες χωρίς μάσκα.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης απαντώντας στην κριτική ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Διαβάστε: Ιερέας παρακάμπτει τους ελέχγους και βάζει δύο άτομα χωρίς μάσκας στον Άγιο Δημήτριο (vid)

Σχετικά με το περιστατικό που ιερέας άφησε δύο πιστούς να μπουν χωρίς μάσκα στον ναό παρά τις οδηγίες των αστυνομικών, η Ιερά Μητρόπολη κάνει λόγο για ατυχές, στιγμιαίο και μεμονωμένο συμβάν παρανόησης των εμπλεκομένων προσώπων, τονίζοντας ότι γενικά η συνεργασία των υπευθύνων του Ναού και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης. «Το ως άνω γεγονός, όπως τηλεοπτικώς αποτυπώθηκε, φυσικά και δεν εκφράζει τις σαφείς αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τις ρητές οδηγίες των υπευθύνων του Ναού για αυστηρή εφαρμογή των κειμένων νομοθετικών διατάξεων προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας», αναφέρει.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά άλλες περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων, η Ιερά Μητρόπολη αναφέρει ότι «οι ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σύντομης διάρκειας φαινόμενα, κινούμενα στα όρια του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται κατά την γνώμη μας αποκλειστικά στα πλαίσια των απλών καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ατομικής ευθύνης».

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Χωρίς ελέγχους για μάσκα η είσοδος των πιστών στον Άγιο Δημήτριο

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπολη για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου - Πολιούχου Θεσσαλονίκης:

«Εξ αφορμής δημοσιευμάτων που κυκλοφορήθηκαν σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου μας και εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας από την χθεσινή εορτή στον Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, κατ΄ αρχάς να διευκρινίσουμε, ότι οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των υπευθύνων του Ναού και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, προς το σκοπό της διευθέτησης των καταστάσεων που προέκυπταν, της επίλυσης των αναφυομένων ζητημάτων και ειδικότερα για την αποδοτικότερη παρουσία των εντός του Ναού ευρισκομένων αστυνομικών οργάνων και όχι λόγω μιας ευρύτερης δυσφορίας ή αντιπαράθεσης.

Σχετικά δε με την απομόνωση και ανάδειξη ενός ατυχούς συμβάντος, που προέκυψε εξαιτίας μιας στιγμιαίας και μεμονωμένης παρανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων, το οποίο δυστυχώς έλαβε διαστάσεις και μεγαλοποιήθηκε ως μη όφειλε, τονίζουμε ότι άμεσα και εύτακτα επιλύθηκε, καθότι σε όλη την διάρκεια των ακολουθιών αυτών των ημερών, υπήρχε πρόβλεψη χορήγησης ατομικής προσωπίδας προστασίας και εντός του Ναού.

Το ως άνω γεγονός, όπως τηλεοπτικώς αποτυπώθηκε, φυσικά και δεν εκφράζει τις σαφείς αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τις ρητές οδηγίες των υπευθύνων του Ναού για αυστηρή εφαρμογή των κειμένων νομοθετικών διατάξεων προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε, πως δεν δύναται επίσης να αμαυρώσει την συνολική εικόνα του εορτασμού ή να διαταράξει το γενικότερο κλίμα αγαστής συνεργασίας.

Σε ότι δε αφορά στην παρουσία των πιστών, κατά τη Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου, εντός και εκτός του Ναού καθ΄ όλο το εορταστικό διήμερο και τη χρήση προστατευτικής προσωπίδας από τους ιερείς στη διάρκεια των ακολουθιών, σας γνωρίζουμε ότι τηρήθηκαν επακριβώς τα προβλεπόμενα από την νεότερη ΚΥΑ (Δ1α/Γ.Π.οικ 66436/22-10-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4919/24-10-2021), σχετικά με την τέλεση θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριο χώρο, τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών εντός των ιερών χώρων λατρείας και την εξαίρεση από την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θρησκευτικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών. Οι ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σύντομης διάρκειας φαινόμενα, κινούμενα στα όρια του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται κατά την γνώμη μας αποκλειστικά στα πλαίσια των απλών καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ατομικής ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Ελληνική Αστυνομία για την άριστη συνεργασία που υπήρξε όλες αυτές τις ημέρες και την αμοιβαία εκπεφρασμένη διάθεση να ξεπερασθούν τα διάφορα προβλήματα. Ιδιαιτέρως αισθανόμαστε την υποχρέωση, να εκφράσουμε την ευγνώμονα μας διάθεση προς τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, για την αμέριστη συμπαράσταση του και την διευκόλυνση που μας παρείχε με τις εύστοχες παρεμβάσεις του, προκειμένου να επιτευχθεί σε μία πολύπλοκη επιχειρησιακά κατάσταση, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό και τον Πολιούχο μας Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο για την εφετινή πανήγυρη, που παρ΄ όλους τους πειρασμούς, θαυμαστώς πραγματοποιήθηκε. Εντείνουμε τις προσευχές μας για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και μεταφέρουμε σε όλους τον χαιρετισμό του Ποιμενάρχου μας, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου: «Κρατήστε μέσα σας Χριστό και Ελλάδα. Δεν πρόκειται να νικηθεί ποτέ η Πίστις, όσο θα υπάρχει μέσα στις ψυχές των πιστών η φωνή του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας μας!»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ