Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΑ FAKE NEWS ΓΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ

Η υπόθεση αφορά σε ανάρτησή του στο Facebook τον Αύγουστο του 2021 λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθεται σήμερα ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου.

Η υπόθεση αφορά σε ανάρτησή του στο Facebook τον Αύγουστο του 2021 λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο καθηγητής αναφερόταν σε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που είχε κάνει ο υφυπουργός οκτώ μήνες νωρίτερα και την ανάγκη να υποβληθεί κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ.

Μετά την ανάρτηση, ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που είχε ως αποτέλεσμα να απαγγελθεί η κατηγορία στον καθηγητή Δημήτρη Κούβελα.

Ο γιατρός του υφυπουργού, που θα καταθέσει και στη δίκη, είχε τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας πως το ισχαιμικό επεισόδιο οφειλόταν σε χρόνιο πρόβλημα της υγείας του.

Η αναφορά μου δεν είχε καμία είδηση, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ψευδής, ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, σε δηλώσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Για fake news για Χαρδαλιά και εμβόλια δικάζεται ο καθηγητής Δ. Κούβελας

Ο καθηγητής, τόνισε πως ό,τι είπε ήταν μία παρένεση προς τους γιατρούς, «οι οποίοι στην Ευρώπη έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αναφοράς κίτρινης κάρτας».

«Για ποιον λόγο έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη γιατί θεωρήθηκε διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν το καταλαβαίνω», διερωτάται ο καθηγητής.

Παράλληλα, αναφέρει πως μία προσπάθεια προκειμένου να προαχθεί η επιστήμη. «Δυστυχώς με μία πιθανή καταδίκη η φαρμακοεπαγρύπνιση στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχει καταδικαστεί. Κανένας ποτέ δεν θα υποβάλει κίτρινη κάρτα. Είναι πολύ μεγάλο λάθος».

Σημειώνεται ότι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στον καθηγητή με πανό και συνθήματα. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Κούβελα μαζί σου, η αλήθεια είναι μαζί σου» και «αυτοί που λένε μόνο παραμύθια δικάζουν επιστήμονες που λένε την αλήθεια».

Οι δηλώσεις του καθηγητή Δημήτρη Κούβελα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο:

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ