Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΟΡΤΑΝΣΙΑΣ

Tο ρέμα καθαρίζεται σε αραιά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά υλικά στην κοίτη και να μην μπορεί να λειτουργεί σωστά.

Κοντά στην υπερχείλιση βρέθηκε το ρέμα Κωνσταντινίδη ή ρέμα Ορτανσίας, στην συμβολή της οδού Θεαγένους Χαρίση με την Άνω Τζουμαγιάς μετά την ισχυρή νεροποντή του περασμένου Σαββάτου (δείτε εδώ).

Όπως αναφέρει η παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, το ρέμα καθαρίζεται σε αραιά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά υλικά στην κοίτη και να μην μπορεί να λειτουργεί σωστά η μεταλλική σχάρα, ενώ τα νερά λιμνάζουν δημιουργώντας προβλήματα στην περιοχή (κουνούπια κλπ).

Επίπλέον, σύμφωνα με την παράταξη, υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων ότι εκτονώνονται πολλές φορές τα αποχετευτικά λύματα από το υπερκείμενο φρεάτιο της Διογένους, και έχει παρατηρηθεί ότι διέρχεται μεγάλος όγκος ακάθαρτου νερού με δυσοσμία, χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή.«Παρά το γεγονός ότι καθαρίστηκε από την Περιφέρεια στην αρχή του χρόνου, τώρα, ενώ παροχετεύθηκε ο μεγαλύτερος όγκος του νερού της βροχής, παραμένουν υλικά στην μεταλλική σχάρα κάτω από την γέφυρα της Θ. Χαρίση, και υπάρχει ο κίνδυνος σε επόμενη ισχυρή καταιγίδα να φράξει ο αγωγός και το ρέμα να υπερχειλίσει. Θα πρέπει να φροντίσουν οι αρμόδιοι να καθαριστεί ξανά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη.Αξίζει να σημιεωθεί πως το ρέμα αυτό είναι υπογειοποιημένο, έχει γίνει διαμόρφωση χώρου πρασίνου με συντριβάνι κλπ, από την Τρανδρία μέχρι την συμβολή στο ύψος της οδού Διογένους, ενώ μέχρι την οδ. Παπάφη συνεχίζει υπόγειος αγωγός, και ο χώρος παραμένει ανοικτός, με το κλειστό γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας κατασκευασμένο ακριβώς πάνω στην φυσική κοίτη, καθώς και από μία φυσική πηγή που το νερό τρέχει συνέχεια, και ο χώρος είναι επίσης ανοικτός. Από εκεί  και πέρα, δηλαδή από το παλιό εργοστάσιο της Υφανέτ μέχρι την γέφυρα της οδού Θεαγένους Χαρίση, η ροή παραμένει ελεύθερη, όπου υπάρχει προστατευτική μεταλλική σχάρα ώστε να συλλέγονται  τα φερτά υλικά για να μην φράξει στην συνέχεια ο αγωγός.  Μετά, το ρέμα υπογειοποιείται  και οικοπεδοποιείται μέχρι την εκβολή του στην Νέα Παραλία στο ύψος της Σχολής Τυφλών.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν συμβαίνουν ισχυρές καταιγίδες λόγω της κλίσης των δρόμων αλλά και με δεδομένη την έλλειψη δικτύου απαγωγής όμβριων, το ρέμα λειτουργεί σαν ταμιευτήρας λειτουργώντας προστατευτικά από επικίνδυνα πλημμυρικά  φαινόμενα, στις παρακάτω μεγάλες οδικές αρτηρίες της Λ. Καραμανλή και της Αλ. Παπαναστασίου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ