Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 280.000 ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ - ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ

Το δίκτυο φυσικού αερίου στον νομό Θεσσαλονίκης τρέχει σε μήκος 2.700 χιλιομέτρων και στους 14 δήμους - Πρόταση για πρόγραμμα αλλαγής παλιών λεβήτων

Παρά τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας λόγω της κρίσης που μαστίζει τον τομέα, οι Θεσσαλονικείς συνεχίζουν να προτιμούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.

Το δίκτυο φυσικού αερίου στον νομό Θεσσαλονίκης «τρέχει» ήδη σε μήκος 2.700 χιλιομέτρων και στους 14 δήμους ενώ από την αρχή του έτους έως τώρα, όπως ανέφερε στη voria.gr ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ- ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας έχουν υπογραφεί 8.000 νέες συμβάσεις με καταναλωτές ενώ έως το τέλος του έτους οι νέες συμβάσεις θα φτάσουν τις 18.000.

«Είναι πάνω από το ποσοστό που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό μας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι μετρητές φυσικού αερίου - οικιακοί, επαγγελματικοί και βιομηχανικοί- «είναι περίπου 280.000».

Τα φυσικό αέριο στην Ελλάδα ήρθε αργά σε σχέση με άλλες χώρες ωστόσο αποτέλεσμα αυτού ήταν «οι υποδομές που κατασκευάστηκαν να είναι υψηλής τεχνολογίας».

Η εταιρεία από την αρχή της λειτουργίας της έως τώρα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ.

«Όλα αυτά τα δίκτυα τα περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, δηλαδή παρακολουθούνται εξ αποστάσεως μέσω scada, βάλαμε έξυπνους μετρητές που δείχνουν την κατανάλωση, αισθητήρες οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία όπως τη θερμοκρασία πίεσης του δικτύου κ.ά. έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και την ασφαλή διανομή αλλά και το μέλλον των δικτύων» είπε ο κ. Μπακούρας προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η ψηφιοποίηση της εταιρείας προκειμένου να υποδεχτεί τα επόμενα χρόνια, το βιομεθάνιο που αποτελεί πράσινη καθαρή ενέργεια, με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

«Το βιομεθάνιο είναι πράσινη καθαρή ενέργεια με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ενώ εδώ στις περιοχές της Θεσσαλονίκης ειδικά υπάρχουν πολλές μονάδες κτηνοτροφικές που μπορούν να παράγουν βιοαέριο και όταν δημιουργεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με την παροχή κινήτρων προς όλους όσους εμπλέκονται να μπει βιομεθάνιο στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι η διανομή του βιομεθανίου θα γίνει χωρίς καμία μετατροπή στο υπάρχον δίκτυο ούτε στις συνδέσεις και υποδομές των καταναλωτών.

Σήμερα λειτουργούν συνολικά σε όλη την χώρα 40 εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου το οποίο «το δίνουν σου ηλεκτρικό ρεύμα» ωστόσο «η απόδοση είναι χαμηλή, περίπου 60% ενώ αν γίνει έγχυση κατευθείαν του βιοαερίου και μετατροπή σε βιομεθάνιο στο δίκτυο διανομής (σ.σ. εννοεί το υπάρχον που διανέμει φυσικό αέριο) εκεί η απόδοση θα φτάσει πάνω από 90%».

Κίνητρα για αλλαγή λεβήτων

Ο κ. Μπακούρας τόνισε - όπως και στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου η voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ-  θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας να δοθεί χρηματοδότηση για την αλλαγή των οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών λεβήτων, όπως συμβαίνει και με το πρόγραμμα αλλαγής παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών.

«Όταν ένας καταναλωτής έχει λέβητα φυσικού αερίου από το 2000 είναι πλέον παλιός. Έχουν βγει νέοι λέβητες που αν βοηθήσει το κράτος και αντικατασταθούν θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 30%. Αν πάμε στα δημόσια κτίρια εκεί θα υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 40% με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Να δοθούν κίνητρα στις βιομηχανίες να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αλλάξουν τις συσκευές με νέας τεχνολογίας και έτσι να μειώσουν την κατανάλωση κατά 30% αλλά θα έχουν την ίδια απόδοση» κατέληξε ο κ. Μπακούρας και πρόσθεσε ότι στο θέμα της αύξησης των τιμών «θα πρέπει να μπει πλαφόν τουλάχιστον για το διάστημα που διαρκεί ο πόλεμος» προκειμένου να μειωθούν τα τιμολόγια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ