Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΘΕΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΟ ΡΑΙΧΣΤΑΓΚ


Σε «αντιδημοκράτες» καταλογίζει η γερμανική κυβέρνηση τις «επαίσχυντες εικόνες» μπροστά από τη γερμανική βουλή το Σάββατο.

Tα επεισόδια του Σαββάτου μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ καταδίκασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «επαίσχυντες εικόνες» που δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές. Εκατοντάδες ακροδεξιοί και άλλοι διαδηλωτές είχαν σπάσει την περίφραξη ασφαλείας και εισέβαλαν στα σκαλοπάτια του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται η γερμανική βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, πρόκειται για «αντιδημοκράτες», οι οποίοι καταχράστηκαν το δικαίωμα της διαδήλωσης που και στους καιρούς της πανδημίας παραμένει υψηλό αγαθό. Η κυβέρνηση και η καγκελάριος ευχαριστούν τους αστυνομικούς, οι οποίοι προστάτευσαν την είσοδο του Ράιχσταγκ «άμεσα και θαρραλέα.»

«Δεν ανεχόμαστε αντιδημοκρατικά κηρύγματα μίσους»

Τους τρεις αυτούς αστυνομικούς υποδέχτηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για να τους ευχαριστήσει για την προσφορά τους. Αναφερόμενος στα έκτροπα του Σαββάτου κατέστησε σαφές ότι «δεν ανεχόμαστε αντιδημοκρατικά κηρύγματα μίσους και την ταπείνωση της Γερμανίας.» «Η δημοκρατία μας ζει και μπορεί να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της», τόνισε για να προσθέσει στη συνέχεια ότι δεν εναπόκειται μόνο στην αστυνομία να την προστατεύσει. Είναι καθήκον ολόκληρης της κοινωνίας και του καθένα ξεχωριστά. Όπως ακόμη επεσήμανε, «ο δεξιός εξτρεμισμός έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, είναι μια σοβαρή απειλή». Όπως ανέφερε εμφατικά: «Όποιος δεν διαχωρίζει ενεργά τη θέση του από αυτόν, ταυτίζεται μαζί του.»

Συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας

Τα έκτροπα αναδείχθηκαν στο μεταξύ σε θέμα μείζονος σημασίας στη Γερμανία. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας του Ράιχσταγκ – αν δηλαδή ήταν επαρκή τα μέτρα προστασίας του κτηρίου ή αν θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα. Πολιτικοί από διάφορα κόμματα πρότειναν η απαγορευτική ζώνη, που τίθεται σε ισχύη μόνο τις ημέρες που συνεδριάζει η βουλή, να ισχύει για ολόκληρο το χρόνο. Με αυτή την άποψη διαφωνούν άλλοι πολιτικοί, όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος της βουλής Κλάουντια Ροτ. Όπως δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων, «η βουλή δεν είναι φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ