Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
x

ΑΓΚΥΡΑ: ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η απάντηση του Ιμπραχίμ Καλίν εκπροσώπου του Ερντογάν για το αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αναβάλλεται προς το παρόν το σχέδιο της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς».

Επίσης ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. "Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;" Το να διαβάζεται μέσα στην Αγιά Σοφιά το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο κ. Καλίν.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγιά Σοφιά ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγιά Σοφιά και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ