Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Με μνημόνια κατανόησης επισημοποιήθηκε η συνεργασία ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και της βουλγαρικής εταιρίας Bulgarian Energy Holding (BEH) στη Σόφια στις 14 Ιουλίου 2009, με αντικείμενο τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία μέσω του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης η διοχέτευση στη Βουλγαρία 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.


Επίσης μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη και από τις εταιρίες ΔΕΠΑ, Edison και Bulgarian Energy Holding με στόχο την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου που θα φέρει την επωνυμία IGB και ο οποίος θα συνδέσει τα συστήματα αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.


Ο αγωγός IGB θα είναι διπλής ροής και θα έχει μήκος 160 χιλιόμετρα, ενώ θα συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγκόρα μέσω Ντιμίτροφγκραντ και θα είναι δυναμικότητας ετησίως 3-5 δισ. κυβικών μέτρων με δυνατότητα επέκτασης σε περίπτωση πρόσθετων διαθέσιμων πηγών προμήθειας αερίου στο μέλλον.


Όπως προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών τοποθετείται στα μέσα του 2010, ενώ η έναρξη της λειτουργίας υπολογίζεται στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2013. Το έργο προϋπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας της Ε.Ε. με χρηματοδότηση η οποία προβλέπεται στα 45 εκατ. ευρώ.


Φ.Λ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ