Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΣΤΟ 60% ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Αδιόρθωτοι δείχνουν να παραμένουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αφού οι φορολογικές παραβάσεις παραμένουν σχεδόν στα ίδια ποσοστά με πέρυσι

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προληπτικοί έλεγχοι φορολογικής συμμόρφωσης της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ελεγκτικού βραχίονα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παραμένουν… αμετανόητοι.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 η ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, με χώρο ευθύνης τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, πραγματοποίησε 6.063 προληπτικούς ελέγχους, περίπου 20% περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2018 που ο αριθμός ελέγχων ήταν 5.026. Είναι σαφές ότι τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ κινητοποιούνται, πλέον, με συνέπεια και αυξημένους ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί στην αγορά η έννοια του ελέγχου, που γίνεται σταθερά και με τακτικό τρόπο. Διότι πέρα από την αυτονόητη κατοχύρωση των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου οι προληπτικοί έλεγχοι (πρέπει να) έχουν και χαρακτήρα φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλίζονται κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, αφού η φοροδιαφυγή είναι βασικό συστατικό του αθέμιτου ανταγωνισμού.  

Τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης πιστοποίησε 3.603 παραβάτες, ποσοστό 59,43% επί των ελέγχων. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο σχέση με πέρσι, όταν στο εννεάμηνο είχαν διαπιστωθεί 3.137 παραβάτες, ποσοστό 62,42% επί των ελέγχων. Η διαφορά είναι μικρή για να εξάγει κάποιος βάσιμα συμπεράσματα, αλλά το βέβαιον είναι ότι ακόμη κι αν παρατηρείται μικρή βελτίωση η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή εξακολουθούν να είναι αγαπημένα σπορ για κάποιους από τους μικρομεσαίους της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Στο εννεάμηνο των ελέγχων συμπεριλαμβάνεται και η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού, κατά την οποία πάντα τα φαινόμενα της φορολογικής παραβατικότητας είναι αυξημένα. Τόσο λόγω της περιοδικότητας μιας δραστηριότητας (beach bar, ξενοδοχεία κ.λπ.), όσο και λόγω της σύνθεσης της πελατείας στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλοί ξένοι τουρίστες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για φορολογικά παραστατικά.

Γι’ αυτό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δραστηριοποιούνται εντονότερα από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές.

Ένας άλλος σημαντικός, αλλά λιγότερο προβεβλημένος, τομέας δράσης της ελεγκτικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ είναι οι φορολογικές έρευνες για τον εντοπισμό της μεσαίας και μεγάλης φοροδιαφυγής. Αυτές οι έρευνες αφορούν στον εντοπισμό και αποκάλυψη κυκλωμάτων διακίνησης εικονικών φορολογικών στοιχείων, στην εύρεση των αδήλωτων εισοδημάτων μέσα από ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις φορολογικών και ηλεκτρονικών αρχείων, όπου οι κατάλληλες επεξεργασίες των δεδομένων φέρνουν στο φως αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και προσπάθειες για συνειδητή αποφυγή πληρωμή φόρων, που δεν κάνουν μόνο κακό στα δημόσια έσοδα, αλλά παρεμβαίνουν αρνητικά στους κανόνες του ανταγωνισμού. Τέλος, σημαντικός τομέας δράσης και θετικών επιτευγμάτων για την ελεγκτική υπηρεσία είναι η αποκάλυψη κυκλωμάτων που αφορούν σε απάτες στον ΦΠΑ μέσω των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και οι οποίες οδηγούν σε απενεργοποιήσεις ΑΦΜ επιτηδευματιών που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κλέβουν το Δημόσιο εξαφανίζοντας τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ