Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
x

ΥΠΕΞ: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων με τον όρο «μακεδονικός/ή» θα τεθεί στις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού στα Σκόπια - Αγωνιούν οι εξαγωγείς

Η χρήση των εμπορικών σημάτων με παράγωγα του όρου «Μακεδονία» και τα ζητήματα που προκύπτουν μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια. Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη ετοιμαστεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στην ατζέντα του διαβουλεύσεων θα βρεθεί και η προετοιμασία της διακρατικής επιτροπής που θα αναλάβει να ρυθμίσει, σε βάθος τριετίας, το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην επιχειρηματική κοινότητα της βόρειας Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που συνοδεύεται στα Σκόπια με πάνω από 140 επιχειρηματίες, εκ των οποίων βαριά ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος και ο Δημήτρης Κοπελούζος (περισσότερα για το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού εδώ), ενδέχεται να αναφερθεί στα «μακεδονικά» σήματα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως είπε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για την έναρξη εργασιών της διμερούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα εμπορικά σήματα βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο ίδιος καλεί την επιχειρηματική κοινότητα να καταθέσει τις προτάσεις της, ενώ τονίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν προκαλεί κινδύνους, αλλά, όταν καταλήξουν οι διαβουλεύσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε καλύτερη θέση από ότι σήμερα σε ό,τι αφορά τον διεθνή ανταγωνισμό με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά βοηθάει τις ελληνικές επιχειρήσεις και δεν τους προκαλεί προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι προς το δυσμενέστερο σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Για τα εμπορικά σήματα ισχύει και σήμερα ό,τι ίσχυε εδώ και δεκαετίες, ενώ όταν καταλήξουν οι εργασίες των αρμόδιων επιτροπών το επίπεδο της προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων θα είναι ακόμη καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράχος.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενισχύεται η θέση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς, όπως είπε, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η γειτονική χώρα θα κληθεί να αποδεχθεί το κοινοτικό πλαίσιο, που προστατεύει τα κατοχυρωμένα ελληνικά προϊόντα, όπως τον μακεδονικό οίνο.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επίμαχο θέμα, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, είναι θορυβημένοι από την περιπέτεια που αντιμετωπίζει για την είσοδό της στην Κίνα η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (δείτε εδώ το ρεπορτάζ της Voria.gr). «Μέχρι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν ως “όπλο” τους την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάσει της οποίας η Ελλάδα δεν αναγνώριζε τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Τώρα, υπάρχει μία κρατική οντότητα με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, την οποία αναγνωρίζει η χώρα μας. Από εκεί πηγάζει το πρόβλημα, τα συμπτώματα του οποίου έχουν ήδη εμφανιστεί τόσο με τους “μακεδονικούς οίνους” στη Γερμανία, όσο και στο μπλόκο της Κίνας», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ