Τρίτη 26 Μαΐου 2020
x

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να δώσει το παρών στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άγγελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Την ίδια ώρα, η κ. Μέρκελ μιλώντας στο Φόρουμ επισήμανε ότι η Τούρκία δεν πρέπει να φορτώνει τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. «Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», είπε χαρακτηριστικά, αποσπώντας τα χειροκροτήματα του κοινού.

Παράλληλα εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ επέμεινε ότι η λύση είναι η συμφωνία είναι Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. «Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, όμως τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες το βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1.500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά camps.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ