Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΣΤΗ ΛΒΙΒ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ-ΖΕΛΕΝΣΚΙ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ

Ως και 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα όρια του λιμού. Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, προκειμένου να πάρει μέρος στην κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία θα παραστούν επίσης οι πρόεδροι της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουλαρίκ, την Παρασκευή ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επισκεφτεί το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου αναχωρούν τα πλοίο φορτωμένα σιτηρά, μετά την υπογραφή στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για τη δημιουργία του λεγόμενου "Διαδρόμου των σιτηρών".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσει με τον πρόεδρο Ζελένσκι και το θέμα του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, τον οποίο κατέβαλαν ρωσικές δυνάμεις από την αρχή της εισβολής, αλλά τον λειτουργούν Ουκρανοί τεχνικοί και οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γύρω περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι μπορούν να συνδράμουν στην επίσκεψη ομάδας επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Ζαπορίζια από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία είπε ότι οποιαδήποτε αποστολή διέρχεται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι πολύ επικίνδυνη.

Το Σάββατο, ο Αντώνιο Γκουτέρες θα επισκεφθεί το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων φορτίων σιτηρών, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση που θα πλήξει αδύναμες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Την Τρίτη 16 Αυγούστου αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι Pivdennyi -ένα από τα τρία που ξεμπλοκαρίστηκαν- ένα ακόμη πλοίο το Brave Commander μεταφέροντας 23.000 τόνους σιταριού με προορισμό το λιμάνι του Τζιμπουτί της Αφρικής, ενώ μεγάλο μέρος του φορτίου θα κατευθυνθεί προς την Αιθιοπία, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), David Beasley, είπε ότι το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως είναι το άνοιγμα των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν πολλά πλοία με σιτηρά από την Ουκρανία για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η αναπληρώτρια συντονίστρια έκτακτης ανάγκης του WFP στην Ουκρανία, Marianne Ward, δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο Brave Commander αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του σε δύο εβδομάδες και ότι ο WFP έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής 60.000 τόνους σιτάρι.
Η δεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στο λιμάνι της Οδησσού επειδή έχει τις υποδομές να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό και όγκο φορτίων, ωστόσο αναζητούνται και άλλες εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά των σιτηρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ως και 50.000.000 άνθρωποι σε 45 χώρες του κόσμου βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Yuriy Vaskov, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να εξάγει ως και 3 εκατ. τόνους σιτηρών από τα λιμάνια της τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ως και 4 εκατ. τόνους τον μήνα.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία έλαβε αιτήματα από 30 πλοία για να φτάσουν στα λιμάνια και να φορτώσουν σιτηρά τις επόμενες δύο εβδομάδες και ο συνολικός όγκος εξαγωγών μέχρι στιγμής είναι περίπου 600.000 τόνοι.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πέντε πλοία, συμπεριλαμβανομένου και του Brave Commander, αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας την Τρίτη μεταφέροντας καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει 15 πλοία που ταξιδεύουν προς στην Ουκρανία για να παραλάβουν σιτηρά, τρόφιμα και λιπάσματα.

Με πληροφορίες από το Reuters
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ