Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
x

ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τι πρόκειται να γίνει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - Πώς αντιδρούν όσοι διαφωνούν με τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων

Σκηνικό απόλυτου διχασμού πρόκειται να στηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Αφορμή είναι η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αυτό ως μοναδικό θέμα συζήτησης. Η πλειονότητα όσων βρεθούν εντός της αιθούσης θα είναι υπέρ της κατασκευής του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Εκτός, το δικό τους σκηνικό θα στήσουν όσοι τάσσονται υπέρ της κατασκευής του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ. Πρόκειται για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται έξω από το δημαρχείο από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία συγκροτήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη.

Νωρίτερα, το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να υπογραμμίσει τη διαφωνία του με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Μια παρέμβαση η οποία είναι βεβαίως απολύτως θεμιτή, αλλά, αναδεικνύει συγχρόνως τη μεγαλύτερη ίσως παθογένεια που κατατρύχει όλη αυτή την υπόθεση, δηλαδή το γεγονός ότι η όλη συζήτηση και η αναζήτηση λύσης γίνεται με όρους κυρίως πολιτικούς, έως και στενά κομματικούς, αντί των αυστηρά επιστημονικών κριτηρίων.

Δεν θα γίνει ψηφοφορία

Σε αντίθεση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, στο τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται να γίνει ψηφοφορία σχετικά με το ποιοι από τους 47 (θυμίζω, είναι εκτός οι αδελφοί Ψωμιάδη) είναι υπέρ της μιας ή της άλλης λύσης. Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής «η συζήτηση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για ένα θέμα το οποίο υπάγεται σε αρμοδιότητα άλλων».  

Η συζήτηση θα ανοίξει με εισήγηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις όσων από τους προσκληθέντες εκπροσώπους φορέων θελήσουν να πάρουν το λόγο, στη συνέχεια θα μιλήσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και στο τέλος εκπρόσωποι δύο ακόμη φορέων∙ της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας και της Κίνησης για την προστασία των αρχαιοτήτων οι οποίοι δεν είχαν λάβει πρόσκληση αλλά ζήτησαν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και έλαβαν το οκ προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους. «Όσοι υπέβαλλαν αίτημα ως το μεσημέρι της Παρασκευής, εκτός φυσικά από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τα οποία έτσι κι αλλιώς θα μιλήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Άλλα αιτήματα τα οποία πιθανώς θα υποβληθούν πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν μπορούν να γίνουν δεκτά», εξηγεί ο κ. Τσαβλής.

Η συνοχή των παρατάξεων

Η απουσία ψηφοφορίας ασφαλώς διευκολύνει κάποιες από τις παρατάξεις τα μέλη των οποίων έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα∙ μεταθέτοντας παράλληλα για το προσεχές μέλλον, όταν θα έρθουν προς ψήφιση θέματα μείζονος σημασίας όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός ή το τεχνικό πρόγραμμα, το δίλλημα για το εάν θα πορευτούν ενωμένες ή όχι.  

Για παράδειγμα στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» διαιρείται πιθανότατα στα τρία, όσοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης Ζέρβα πολύ δύσκολα θα διαφωνήσει με τη θέση την οποία έχει ο δήμαρχος υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Ο Ανδρέας Κουράκης είναι στο άλλο άκρο, καθώς είχε εργαστεί υπέρ της λύσης της κατασκευής του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ. Ο επικεφαλής Σπύρος Βούγιας θέτει στο τραπέζι του διαλόγου την ιδέα ακόμη και κατάργησης του σταθμού, εκκινώντας από την αφετηρία ότι τα αρχαία θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

Ανάλογα προβλήματα, τα οποία βεβαίως, ελλείψει ψηφοφορίας, σήμερα δεν πρόκειται να βγουν στην επιφάνεια, θα αντιμετωπίσει και η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου καθώς μία από τις συμβούλους της, η Μαρία Αρβανιτίδου είναι κι αυτή μέλος της διοίκησης Ζέρβα.

Προβλήματα, τουλάχιστον σήμερα, δεν πρόκειται να έχει η παράταξη του Νίκου Ταχιάου καθώς όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη λύση την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε, τη θέση της κυβέρνησης θα αναπτύξει ο ίδιος ο κ. Ταχιάος, με την ιδιότητα του προέδρου της Αττικό Μετρό.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ