Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις ευρωπαϊκές διευκρινίσεις για την εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων.

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον απόλυτο εναρμονισμό της ελληνικής οικονομίας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά, όσον αφορά τα μέτρα για την κρίση του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις διευκρινίσεις που δόθηκαν και αφορούν τα μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, που αποφάσισε η χώρα μας.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

«Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά», υπογραμμίζει ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο. Συνεπώς, οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών έρχονται να καταδείξουν τόσο τη σωστή κατεύθυνση, όσο και την ταχύτητα με την οποία κινείται το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον κορωνοϊό», λέει ο αρμόδιος υπουργός για τα οικονομικά της χώρας.

Μάλιστα σημειώνει πως «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ