Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

7ο Thessaloniki Tax Forum: Το κράτος νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει τα εργαλεία εντοπισμού και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Για περιουσιολόγιο συζητάμε και περιουσιολόγιο δε βλέπουμε παρότι ο νόμος για τη δημιουργία του ψηφίσθηκε το 2010, υπογράμμισε από το βήμα του 7ου Thessaloniki Tax Forum του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η κ. Γεωργία Σταματέλου, γ. δ/ντρια του Φορολογικού Τμήματος της ΚPMG.

Μετά πέντε χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, με ευθύνη του κράτους, το περιουσιολόγιο εισήχθη σαν ένα εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το οποίο ακόμη μένει ανενεργό, ενώ σαν τέτοιο προβλέπεται και στο 3ο Μνημόνιο.

Εάν τελικώς εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, ίσως το περιουσιολόγιο να υπάρξει στη φορολογική πραγματικότητα. Η δημιουργία του, υποστηρίχθηκε αρχικά ένθερμα καθώς ο ερχομός του θεωρήθηκε ότι θα οδηγούσε στην κατάργηση των τεκμηρίων. Αν όμως η υλοποίησή του αργήσει και άλλο, στην επόμενη διετία θα αποδειχτεί άχρηστο αφού η πληροφορία που θα συγκεντρώνει ήδη υπάρχει διαθέσιμη στο σύστημα, κατέληξε η κ. Σταματέλου.

Στα χαρτιά όμως δεν είναι μόνο το περιουσιολόγιο αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2011 και που αν είχε υλοποιηθεί ( σ.σ απευθείας ενημέρωση του taxis) τότε το ελληνικό δημόσιο, πέραν της μείωσης της φοροδιαφυγής, θα εξοικονομούσε περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για την πλευρά των επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση υπολογίζεται μεταξύ 900 – 1,4 δις. ευρώ.

Τα παραπάνω είπε ο κ. Γεώργιος Σταματίου, αντιπρόεδρος της ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές, προσθέτοντας ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα λειτουργούσαν και στον εντοπισμό του μαύρου χρήματος.  Το όφελος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις πληρωμές, αποδείχθηκε κατά τους τελευταίους μήνες, συνεπεία της επιβολής των capital controls.

Για να στραφεί ο Έλληνας στη χρήση πλαστικού χρήματος, θα πρέπει αφ’ ενός να δοθούν κίνητρα και, αφ’ ετέρου, δημόσιο και φορολογικές αρχές να επιδείξουν αξιοπιστία και να μην αλλάζουν συνεχώς του κανόνες, υποστήριξε ο γεν. δ/ντής ΙΟΒΕ καθ. Νίκος Βέττας, υπενθυμίζοντας ότι οι αγορές με πλαστικό χρήμα είχαν αντιμετωπιστεί ως τεκμήριο.

O κ. Βέττας αναφέρθηκε στο διπλασιασμό της χρήσης χρεωστικών καρτών τον Ιούλιο και μετά την επιβολή των capital controls όπως και στον υπερδιπλασιασμό της χρήσης των POS. Η χρήση πλαστικού χρήματος έχει τεράστια περιθώρια αύξησης άμεσα, αφού τουλάχιστον 38 δις. είναι κάτω από στρώματα και μαξιλάρια, άλλωστε η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη τελευταία θέση του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα ακόμη και αν τετραπλασιαστεί η χρήση.  Η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος στη λιανική συνδέεται, πρόσθεσε και με το μέγεθος της επιχείρησης, όπου οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν ενθαρρύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ