Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
x

ΣΟΛΤΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ-ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος προέτρεψε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να προσεγγίσουν με σοβαρότητα τη διαδικασία του διαλόγου για να βρεθεί πολιτική

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διεμήνυσε από την Πρίστινα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι η υπογραφή ολοκληρωμένης δεσμευτικής συμφωνίας με το Βελιγράδι αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Είναι αδιανόητο δύο χώρες (σ.σ. Κόσοβο, Σερβία) που δεν αναγνωρίζει η μία την άλλη να μπορέσουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Ο Γερμανός καγκελάριος προέτρεψε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να προσεγγίσουν με σοβαρότητα τη διαδικασία του διαλόγου για να βρεθεί πολιτική λύση και επανέλαβε ότι «μόνο ο διάλογος θα ανοίξει την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου».

Οι επισημάνσεις αυτές από τον Όλαφ Σολτς έγιναν μετά την αναφορά του 'Αλμπιν Κούρτι ότι το Κόσοβο μέχρι το τέλος του έτους θα καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για να λάβει καθεστώς προς ένταξη χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στον διάλογο και κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υπονομεύει την διαδικασία. Ο Κούρτι χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στο Κόσοβο.

Η Πρίστινα ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας στα Βαλκάνια του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Σήμερα το απόγευμα έφτασε στο Βελιγράδι, ενώ απόψε το βράδυ θα παραστεί στο γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP).

Αύριο ο Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στη Σόφια και στα Σκόπια. Σκοπός της περιοδείας του Γερμανού καγκελάριου είναι να επισπεύσει την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ