Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις που έλαβε αποδυναμώνει τους μικρούς και μεσαίους αμπελουργούς.

Για ανατροπές στον τρόπο κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών εις βάρος των μικρών αμπελουργών κάνουν λόγο 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν, την ώρα που οι μικροί και μεσαίοι αμπελουργοί, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων του ελληνικού αμπελώνα βιώνουν επιπλέον και τις συνέπειες της πανδημίας του Κορωνοϊού, συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, με την απόφαση αυτή αντί να ενδυναμωθούν, αποδυναμώνονται. 

Όπως εκτιμάται από φορείς τους όπως και από τη Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), στις περισσότερες περιφέρειες οι κάτοχοι μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων απορρίπτονται από τη διαδικασία διανομής δικαιωμάτων φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελιών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως «με την  απόφαση αυτή υλοποιείται η σαφής πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε σημαντικές αμπελουργικές περιφέρειες, να αποδυναμωθούν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ώστε να ευνοηθούν με τη συγκέντρωση της γης οι μεγάλες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες  έχουν ήδη στην κατοχή τους μεγάλο ποσοστό οινοποιήσιμων αμπελώνων, αλλά και εν πολλοίς είναι ταυτόχρονα και μεγαλοβιομήχανοι της οινοποιίας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ