Τετάρτη 8 Απριλίου 2020
x

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ


Από τις ένοπλες διαμάχες αντίπαλων συμμοριών στην πρωτεύουσα της Δανίας έχουν τραυματιστεί και αμέτοχοι κάτοικοι

Η Κοπεγχάγη θεωρείται η πόλη των ανέμελων. Πολύχρωμα σπίτια, η θάλασσα σε κοντινή απόσταση, ποδηλάτες, καφέ που σφύζουν από ζωή. Συχνά οι Δανοί καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον κόσμο. Αυτός ο φαινομενικά τέλειος κόσμος διαταράσσεται όμως τελευταία.

Από το καλοκαίρι, αντίπαλες συμμορίες συγκρούονται στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ πολύ συχνά ακούγονται και πυροβολισμοί. Περαστικοί τραυματίζονται από αδέσποτες σφαίρες. Τελευταία μια σφαίρα χτύπησε σε μπαλκόνι και πέρασε από τη μπαλκονόπορτα μέσα στο διαμέρισμα όπου σφηνώθηκε σε έναν καναπέ.

Όλα αυτά συμβαίνουν συνήθως νωρίς το βράδυ ή μέσα στη νύχτα στη δημοφιλή γειτονιά Νορέμπρο. Το Νορέμπρο θεωρείται το δημιουργικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Εδώ συγκεντρώνονται νέοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πίνουν το βιολογικό καφέ τους στις καφετέριες και τα πολυπολιτισμικά καταστήματα.

Το Νορέμπρο στο επίκεντρο

Σε αυτή την εικόνα οι συμμορίες δεν φαίνεται να έχουν θέσει. Και όμως δρουν σε αυτή τη γειτονιά. Η εγκληματολόγος Άννε Όκελς εξηγεί ότι οι συμμορίες διαφοροποιούνται από αυτές των ΗΠΑ ή της Γερμανίας. Στην Κοπεγχάγη δεν χωρίζονται βάσει της εθνικότητάς τους. «Στις συμμορίες της Δανίας εκπροσωπούνται πάρα πολλές εθνότητες. Οι οικογένειες πολλών μελών ζουν εδώ και δεκαετίες στη Δανία» και θεωρείται ότι έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης εκτιμά ότι οι διαμάχες γίνονται για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και προσωπικές διαφορές.

Στο μεταξύ, στο Νορέμπρο οι κάτοικοι θορυβούνται κάθε φορά που ακούν ελικόπτερο. Πράγματι από τις αρχές Ιουνίου, η αστυνομία έστειλε 42 φορές ελικόπτερο στην περιοχή επειδή κάτι συνέβη. Επιπλέον η αστυνομία προειδοποιεί νεαρούς άνδρες να είναι προσεκτικοί όταν περπατούν τα βράδια στους δρόμους. Όλα αυτά σε μια πόλη όπου μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να περάσει άφοβα μέσα από ένα πάρκο ακόμη και αργά τη νύχτα. Με αυτή την προειδοποίηση όμως η αστυνομία δίνει ταυτόχρονα την εντύπωση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της. Ακόμη και οι έλεγχοι που πραγματοποιεί σε συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τελευταία η κυβέρνηση πρότεινε να κόψει τα κοινωνικά επιδόματα για μέλη συμμοριών.

Κάτοικοι με πυρσούς

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι βγαίνουν με πυρσούς στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους πυροβολισμούς στη γειτονιά τους. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι γυναίκες.

Σε ένα τζαμί οι επικεφαλής των συμμοριών συμφώνησαν σε προσωρινή ανακωχή. Ένα μήνα χωρίς πυροβολισμούς. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Τι θα συμβεί όμως μόλις περάσει αυτός ο μήνας; Ο Τέργιε Μπεχ, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων επισημαίνει ότι οι συμμορίες συνεχίζουν να υπάρχουν: «Οι συμμορίες είναι μια ωρολογιακή βόμβα στη γειτονιά μας που απλά μετέθεσαν την ώρα της επόμενης έκρηξης ένα μήνα αργότερα».

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ