Παρασκευή 3 Απριλίου 2020
x

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία για πολλές ημέρες αφού για πολλούς γονείς τίθεται θέμα φύλαξης των παιδιών τους.

Την ώρα που το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό για 14 μέρες καθώς σε αυτό φοιτά παιδί που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ανησυχία έχει προκληθεί στις τάξεις των γονέων σε περίπτωση που το μέτρο αυτό γενικευθεί. Και αυτό επειδή τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν και ως χώροι φύλαξης των παιδιών όταν οι γονείς βρίσκονται στην εργασία τους.

Σε ανακοίνωση της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας αναφέρει ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση,  τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις της ΑΣΓΜΕ, και περιλαμβάνουν:

1.    Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).

2.    Μόνιμο, επαρκές  και πλήρης ωραρίου προσωπικό  καθαριότητας των σχολείων ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.

3.    Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

4.    Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους  σχολικούς  νοσηλευτές.

5.    Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.

6.    Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ