Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
x

ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ-ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μπαράζ προσφυγών και ενστάσεων βάζουν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Οι προσφυγές και οι ενστάσεις από τους υποψήφιους αναδόχους αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού είναι οι αιτίες που καθυστερεί η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ενός εμβληματικού έργου για τη δυτική Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά» βγήκε στον αέρα αρχές Μαρτίου του 2020. Επτά επιχειρηματικά σχήματα κατέθεσαν προσφορές, οι οποίες ανοίχτηκαν στις 8 Μαϊού από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

Ωστόσο, μετά το άνοιγμα των ηλεκτρονικών προσφορών ακολούθησε μια περίοδος εντάσεων, αιτημάτων διόρθωσης ακόμα και προσφυγών στα δικαστήρια, η οποία, όμως, ακόμα δεν έχει τελειώσει, με αποτέλεσμα να μη προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει να υλοποιείται το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα έχουν κατατεθεί τρεις προδικαστικές προσφυγές και μια προσφυγή σε δικαστήρια από τους υποψήφιους αναδόχους.

Τη διαδικασία του διαγωνισμού και του ελέγχου των προσφορών και των ίδιων των υποψήφιων αναδόχων, όπως σε όλα τα μεγάλα έργα, τρέχει η Επιτροπή Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από επτά μέλη (εκπρόσωποι από την ΠΕΔΚΜ, τους εργολήπτες, του ΤΕΕ και τέσσερις υπάλληλοι ΟΤΑ) - ο δήμος Παύλου Μελά δεν έχει καμία εμπλοκή. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού πολλές φορές υπάρχει δυσκολία στο να συνέλθουν τα άτομα για να συνεδριάσουν, όπως σε όλες τις αντίστοιχες Επιτροπές.

Το γαϊτανάκι των προσφυγών από τους υποψήφιους αναδόχους που διεκδικούν το έργο, ξεκίνησε μετά την πρώτη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού για το ποιος θα είναι ο μειοδότης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μάχη για τη διεκδίκηση του έργου, ένας υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε αίτημα διόρθωσης σφάλματος, αποδεικνύοντας ότι στα έγγραφα που υπέβαλε δεν υπήρχαν λάθη. Άλλοι δύο υποψήφιοι προχώρησαν σε προδικαστικές προσφυγές, η μια εκ των οποίων στην εκπνοή της αλλαγής του χρόνου. Παράλληλα, προσφυγή κατατέθηκε και στο Διοικητικό Εφετείο τον περασμένο Νοέμβριο, απ΄ όπου εκκρεμεί η απόφαση.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Παύλου Μελά αυτό που επιθυμεί είναι να ολοκληρωθούν άμεσα αυτές οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπει ο εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο. Ελπίζουμε να τελειώσουν άμεσα αυτές οι διαδικασίες», επισημαίνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγη του δήμου Παύλου Μελά Δημήτρης Λαλές. Εκτιμά ότι έως τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τον ανάδοχο του έργου. Από τη δημοτική αρχή ευελπιστούν την άνοιξη να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο.