Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΣΕΒΕ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ ζητά τη στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν στην Ουκρανία, ώστε να μην χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα

Την ανησυχία του για τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Ουκρανία εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ζητώντας να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ουκρανία, και κυρίως αυτές της γούνας από τη Δυτική Μακεδονία. 

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: .

«Αναμφίβολα, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά. Η Ελλάδα όμως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου».

 

 

(ποσά σε εκατ. ευρώ)

Χώρες ΝΑΤΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση (27)

ΗΠΑ

Ουκρανία

Ρωσία

Ελλάδα

24.501,6

21.432,6

1.607,5

338,6

206,6

Ευρωπαϊκή Ένωση (27)

1.404.236,3

799.909,9

399.355,1

28.273,4

89.276,7

 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ