Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ - ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

«Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, χαμόγελα και αγκαλιές υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη διαφαινόμενη διάδοχό του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι κατευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν είναι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», δήλωσε ο Γιούνκερ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συνομιλία διεξήχθη «τετ-α-τετ» και πως δεν μπορεί να πει αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συμβουλές στην φον ντερ Λάιεν για να κερδίσει την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου και για να εκλεγεί η νυν Γερμανιδα υπουργός Άμυνας θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νυν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πριν την συνάντηση ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την υποψηφιότητά της  και  πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σκοπεύει να παρουσιάσει «το όραμά της για την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη.«Σκοπεύω να ακούω πολύ, ώστε να είμαι σε θέση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να αναπτύξω διάλογο με το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ένα όραμα για τα επόμενα πέντε χρόνια για την Ευρώπη», είπε η νυν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα - στις 15.30 -  η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πριν την συνάντηση τους, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Τουσκ ζήτησε σήμερα από τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε μια τέλεια ισορροπία φύλων στα κορυφαία αξιώματα. Η Ευρώπη δεν μιλά μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει γυναίκες», είπε ο Τουσκ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ