Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020
x

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Τέθηκε σε λειτουργία από τα ξημερώματα της Δευτέρας η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά 90.000 δικαιούχους.

Λειτουργεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή για 90.000 δικαιούχους, των οποίων τα δάνεια προεγκρίθηκαν από τις αιτήσεις που υπέβαλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τόσο για το ποσό του δανείου που προεγκρίθηκε για αυτούς αλλά και για  τους ακριβείς όρους χορήγησης του δανείου τους. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι:

    να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης
    να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (αν ενδεχομένως χρειάζονται και ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκριθέν)
    να αποδεχθούν τους όρους αποπληρωμής όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελάχιστα ποσά είναι:

    από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
    από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους,
    από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους,  
    από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους
    και από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Η επιστροφή του ποσού θα ξεκινήσει από το 2022 με περίοδο χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021, σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet. Το επιτόκιο είναι το βασικό που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%. Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενο γύρο ο οποίος όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης οι όροι θα γίνουν γνωστοί μέσα στον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ