Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΩΤΙΑΣ

Η υψηλή θερμοκρασία και οι άνεμοι που από το μεσημέρι και μετά θα φτάσουν τα 4-5 πιθανόν και τα 6 μποφόρ έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο πυρκαγιάς, για την οποία ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην περιοχή κυρίως της Χαλκιδικής.

Ο συνδυασμός της αυξημένης θερμοκρασίας, με τους ανέμους που από το μεσημέρι και μετά θα φτάσουν τα 4-5 πιθανόν και τα 6 μποφόρ έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές.

Ήδη μετά από απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, από σήμερα το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις κορυφογραμμές των Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Δήμου Αριστοτέλη, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, από διάφορες παράγοντες.

«Η ετοιμότητα είναι αυξημένη και από εθελοντικές ομάδες οι οποίες συνεργάζονται για τη φύλαξη των σημείων εισόδου - εξόδου των δασών της Χαλκιδικής, καθώς επίσης και η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία και οι Δήμοι οι οποίοι έχουν μηχανήματα τα οποία θα δώσουν άμεσα εφόσον χρειαστεί» αναφέρει στη Voria.gr, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Αναφορικά με το Σέιχ Σου επισήμανε ότι υπάρχουν διάφορες δυνάμεις σε σημεία που ορίζει η πυροσβεστική, αλλά και ομάδες δασοπυροσβεστών και εθελοντών που έχουν χωρίσει σε τομείς το δάσος και το ελέγχουν καθημερινά όλη τη θερινή περίοδο, 24ωρες το 24ωρο.

Για κάποιες εστίες σκουπιδιών που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο περιαστικό δάσος και εντοπίζονται από τους περιπατητές, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Με την απόφαση της Κυβέρνησης να ενταχθούν τα δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη δόθηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό των δασών μετά από τις σχετικές μελέτες των δασαρχείων. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου υπάρχει εργολάβος έτσι ώστε να καθαριστεί το δάσος από σκουπίδια, από φέρτες ύλες, από παλιές υλοτομίες αλλά και να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, όπου χρειάζεται. Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάιο και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Θα καθαριστούν και αυτές οι διάσπαρτες εστίες σκουπιδιών γιατί όντως είναι και τα πιο επικίνδυνα, μιας που είναι εύκολα προσβάσιμα».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένος καθαρισμός του δάσους από παλιές υλοτομίες και μπάζα που είχαν συσσωρευτεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ