Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα θα παρουσιάσουν φέτος λόγω περιοριστικών μέτρων οι δύο δημοφιλείς διοργανώσεις στην Κεντρική Μακεδονία.

Μπορεί η χώρα να κινείται ήδη εδώ και κάποιες μέρες σε ρυθμούς επανεκκίνησης της οικονομίας, ωστόσο δεν εκλείπουν ακόμα και σήμερα ορισμένες περιπτώσεις κλάδων που δεν γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εμποροπανηγύρεις που τη θερινή περίοδο δίνουν οικονομική ανάσα σε περιοχές της επαρχίας.

Τα ερωτήματα σχετικά με το πως θα διεξαχθούν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ταλανίζουν τους διοργανωτές των δύο μεγάλων εμποροπανηγύρεων στην Κεντρική Μακεδονία, αυτές του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και του Αιγινίου στην Πιερία.

Υπό κανονικές συνθήκες οι οργανωτικές επιτροπές στα δύο μεγάλα πανηγύρια θα ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις που ανοίγουν τις πύλες τους στους επισκέπτες στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στις εμποροπανηγύρεις, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι δύο διοργανώσεις να έχουν μια τελείως διαφορετική εικόνα φέτος, εφόσον όλα πάνε καλά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Εν αναμονή του ΦΕΚ

Όλα αυτά τα χρόνια, ο κανονισμός λειτουργίας των εμποροπανηγύρεων καθοριζόταν από το άρθρο 38 του νόμου 4497/17.

Ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες που διέπουν τις εν λόγω εκδηλώσεις αναμένεται να καθοριστούν με ΦΕΚ τις επόμενες μέρες που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Σίγουρα θα έχουμε πολύ μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τη διάταξη του χώρου και τη διανομή των χώρων στους εκθέτες», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος Χρήστος Γκούτσιος.

Η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα που ανοίγει για το κοινό στο τέλος Αυγούστου, διαθέτει συνολικά 580 θέσεις εκθετών, που υπό κανονικές συνθήκες καλύπτονταν όλες με 550 περίπου εκθέτες.

Ωστόσο φέτος, εάν ληφθεί υπ' όψη το γεγονός ότι θα υπάρχουν κενά μεταξύ των πάγκων, οι εκθέτες που θα συμμετέχουν θα είναι σημαντικά λιγότεροι.

Στον δήμο Πύδνας Κολινδρού, που διοργανώνει την εμποροπανήγυρη του Αιγινίου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει εντός ολίγων ημερών ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφών εκθετών.

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να υπάρξει ένα χωροταξικό σχέδιο για τους εκθέτες, να δούμε τι μονοδρομήσεις θα υπάρξουν, πως θα καθοριστούν οι είσοδοι και οι έξοδοι και άλλα ζητήματα που θα λυθούν με το ΦΕΚ που αναμένουμε», εξηγεί στην Voria.gr ο Βασίλης Παππάς, αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 300 εκθέτες.

Αγκάθι ο όγκος των επισκεπτών

Αν και ο καθορισμός των εκθετών ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό μπορεί εύκολα ή δύσκολα να επιτευχθεί από τους διοργανωτές, μεγάλο ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τους επισκέπτες που προσέρχεται μαζικά στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

«Σάββατο ή Κυριακή είχαμε τουλάχιστον 30.000 επισκέπτες μέσα σε μια μέρα σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία», επισημαίνει ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «με τέτοια νούμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα αποφύγουμε τον συνωστισμό».

Ανάλογος είναι ο προβληματισμός και στους διοργανωτές της εμποροπανήγυρης στον Άγιο Μάμα, με τον κ. Γκούτσιο  να εξηγεί ότι «χρειάζεται ένα λεπτομερές σχέδιο σχετικά με την είσοδο και την έξοδο των επισκεπτών, τον αριθμό ατόμων που θα προσέρχονται μέσα στον εκθεσιακό χώρο, την προσέλευση στον χώρο στάθμευσης και άλλες ρυθμίσεις που θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης».

Ό,τι και να γίνει βέβαια, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για μια χρονιά που λόγω του περιορισμού των εκθετών θα υπάρξει οικονομική αιμορραγία λόγω των ψαλιδισμένων εσόδων, κάτι που αναμενόταν μετά τα όσα πλήγματα έχουν δεχθεί και άλλοι κλάδοι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ