Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΧΟΛΕΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

Απολυμάνσεις σε έξι σχολικά κτήρια, έλεγχοι για τήρηση των μέτρων στις λαϊκές αγορές και ουρές στις Τράπεζες στην επαρχία του Λαγκαδά.

Απολυμάνσεις σε αίθουσες και κτήρια έξι σχολικών συγκροτημάτων έχει πραγματοποιήσει ο δήμος Λαγκαδά τις τελευταίες μέρες, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές.

Η αρχή έγινε από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά και ακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο Ζαγκλιβερίου, το Γυμνάσιο Λαγκαδά, το Γυμνάσιο και Λύκειο Λαγυνών, το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολχικού και το Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, δηλώνει ότι η διοίκηση του δήμου και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών βρίσκονται σε εγρήγορση για την άμεση παρέμβαση σε όποιες σχολικές μονάδες απαιτηθεί, ενώ απευθύνει έκκληση σε όλους τους δημότες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο όπου εντοπίζεται θετικό κρούσμα γίνεται άμεσα απολύμανση και ακολουθούνται όσα προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο.

Η διασπορά κορωνοϊού στην επαρχία Λαγκαδά είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ ο μαθητικός πληθυσμός θεωρείται ίσως ο πιο ευάλωτος, καθώς μέχρι την επιβολή του lockdown ήταν η πληθυσμιακή ομάδα της περιοχής με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στη συγκράτηση της περιοχής σε συγκριτικά καλύτερα επίπεδα συντέλεσαν οι περιορισμένοι χώροι συγχρωτισμού, όμως η διασπορά του ιού είναι υπαρκτή και η ανησυχία αυξημένη.

Από σήμερα οι αρμόδιοι θεωρούν ότι η κυκλοφορία θα περιοριστεί σημαντικά, κάτι που άρχισε να φαίνεται με την επιβολή των πρώτων μέτρων όταν ο νομός Θεσσαλονίκης ήταν στο κόκκινο κι όχι στο γκρι.

Σήμερα γίνεται η μεγάλη λαϊκή αγορά στην πόλη του Λαγκαδά, που είναι από τις μεγαλύτερες στη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει πολλούς καταναλωτές από το σύνολο της επαρχίας. Οι αρμόδιοι του δήμου και της Αστυνομίας παρακολουθούν την κίνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού. Οι πάγκοι είναι μειωμένοι, όπως και η κίνηση από το πρωί, λόγω και της βροχής, όμως σταδιακά άρχισε να αυξάνεται, χωρίς πάντως να πλησιάσει στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Ένα μείζον ζήτημα στο Λαγκαδά είναι η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, που τις τελευταίες μέρες έχουν ουρές πολιτών και πολύωρη αναμονή για εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες πιθανής μετάδοσης κορωνοϊού.

Το πρόβλημα είναι έντονο και η δημοτική αρχή εκφράζει φόβους ότι παρά το lockdown μπορεί να γίνει ακόμη εντονότερο, εξαιτίας του «λουκέτου» στο τραπεζικό κατάστημα του Σοχού, διότι θα αναγκαστούν 3.000 πολίτες επιπλέον να εξυπηρετηθούν από τα τραπεζικά καταστήματα του Λαγκαδά. Κάτι ανάλογο έγινε και με την περιορισμένη λειτουργία στο τραπεζικό κατάστημα του Ζαγκλιβερίου, που επίσης έκλεισε με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος της περιοχής να αναγκάζεται να μεταβεί στην πόλη του Λαγκαδά για τις συναλλαγές του, που δεν μπορούν να γίνουν μέσω ΑΤΜ και είναι πολλές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ