Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΑΡΡΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 21 ΜΕΡΕΣ

Τον κώδωνα κινδύνου για επιχειρήσεις της Κοζάνης κρούει το Επιμελητήριο, καθώς έμειναν κλειστές για 21 ημέρες παραπάνω από αυτές της υπόλοιπης χώρας.

Επιχορήγηση για τις επιχειρήσεις της Κοζάνης, που έμειναν κλειστές τρεις εβδομάδες παραπάνω από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης χώρας ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται το γενικό κλείσιμο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το πανελλαδικό κλείσιμο έχει προκαλέσει ασφυξία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής που ήδη βλέπουν οικονομική ύφεση λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Στην εν λόγω επιστολή, τονίζεται πως αν και υπήρξε δέσμευση για τη χορήγηση ποσού για τις 21 ημέρες το οποίο θα εμφανίζονταν με σχετικό αλγόριθμο στα ποσά τις επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο ζητά πλήρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και μείωση ΦΠΑ της εστίασης.

Σημειώνεται ότι το έγγραφο με αποδέκτη τον πρωθυπουργό κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Ιωάννη Βρούτση με παράλληλη κοινοποίηση στο Περιφερειάρχη ΠΔΜ, κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τους Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Νικόλαο Σαρρή.

Το κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊου βρίσκει τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Τα προβλήματα βιωσιμότητας δεν εντοπίζονται μόνο σε αυτές καθαυτές τις επιχειρήσεις αλλά στα ίδια τα φυσικά πρόσωπα που δεν δύνανται πλέον να ανταπεξέλθουν σε άμεσες υποχρεώσεις και ανάγκες.

Το γενικό κλείσιμο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το πανελλαδικό κλείσιμο έχει προκαλέσει ασφυξία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας με ότι συνεπάγεται αυτό για ιδιοκτήτες και εργαζομένους, σε μία περίοδο βέβαια που η οικονομία της περιοχής ακολουθεί καθοδική πορεία, λόγω της απολιγνιτοποίησης, με τις συνέπειες ήδη να αποτυπώνονται στα ποσοστά ανεργίας και την κίνηση της αγοράς.

Η ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, απέδειξε ορισμένες «αρρυθμίες» κατά την εφαρμογή–υλοποίησή τους, ειδικά για την περίπτωση της Π.Ε. Κοζάνης

Παράλληλα, απουσιάζουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων, ενώ ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξουν μέτρα και παρεμβάσεις με μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις οι συνέπειες της πανδημίας και της απολιγνιτοποίησης,

Αναλυτικότερα:

- Αν και υπήρξε δέσμευση για προσδιορισμό χορήγησης ανάλογου ποσού ενίσχυσης για τις επιπλέον 21 ημέρες κλεισίματος των προαναφερθέντων επιχειρήσεων, το οποίο θα εμφανίζονταν με σχετικό αλγόριθμο στα ποσά τις επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία παράβλεψη που αδικεί τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
- Η επιδότηση του ενοικίου πρέπει να επεκταθεί και στο ενοίκιο της πρώτης κατοικίας των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων.
- Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων να επιδοτηθεί στο 100% του ποσού που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος. Το κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου και εστίασης για πέντε και πλέον μήνες μέσα στο 2020 και με δεδομένο ότι η Π.Ε. Κοζάνης δεν χαρακτηρίζεται ως τουριστική περιοχή είναι προφανείς λόγοι αδυναμίας καταβολής της συγκεκριμένης υποχρέωσης.
- Να υπάρξει απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων το διάστημα που παραμένει σε ισχύ το μέτρο κλεισίματος αυτών των επιχειρήσεων.
- Γενικότερα να υπάρξει εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών.
- Να προβλεφθεί πρόγραμμα επιδότησης των νυν εργαζομένων των επιχειρήσεων - στις οποίες εφαρμόζεται το μέτρο κλεισίματος – όταν αυτές οι επιχειρήσεις επαναλειτουργήσουν.
- Μείωση του Φ.Π.Α. της εστίασης στο 6%.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είναι αναγκαία, όσο ποτέ, η ουσιαστική στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της Π.Ε. Κοζάνης. Πιστεύουμε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να λάβουν υπόψη το «σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί για την περιοχή, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά και οι ανάγκες τεράστιες ακόμη και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Προς τούτο, παρακαλούμε να δείτε με μεγαλύτερη ευαισθησία την περιοχή μας και να λάβετε τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των ΜμΕ της περιοχής μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ