Κυριακή 11 Απριλίου 2021
x

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Για το πότε θα επιτευχθεί η γενική ανοσία μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Τι είπε για τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και την άρση του lockdown, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε επίσης ότι η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορωνοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις “ανοίγω” στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων».

Και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία της Αττικής «ασφυκτιούν» και το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. «Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…».

«Η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα», όπως τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. «Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις. «Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο». «Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ