Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
x

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμβουλεύτηκε τους θεσμούς πριν ψηφίσει την παροχή 13ης σύνταξης.

Ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% (δείτε εδώ), ύστερα από τις παροχές που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην επιτύχει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με αισθητή απόκλιση, εξαιτίας των νέων μέτρων, για τα οποία δεν υπήρξε διαβούλευση με τους πιστωτές» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι η απουσία διαβούλευσης συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας.

Όπως είπε συνολικά οι εταίροι της Ευρωζώνης ανησυχούν πως οι παροχές, όπως η λεγόμενη 13η σύνταξη, και η ανάκληση των ήδη συμφωνηθέντων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα θέσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε κίνδυνο.  Σημείωσε πάντως πως ο μηχανισμός καταγράφει την επισήμανση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πετύχει το στόχο παρά τα μέτρα.  

«Βεβαίως είμαστε τώρα στον Ιούνιο. Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας, οπότε μιλάμε για εκτιμήσεις, αλλά τόσο εμείς όσο και η Κομισιόν φοβόμαστε πως ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος είναι αυξημένος» είπε. «Ανησυχούμε επίσης επειδή η δέσμευση για διαβούλευση με τους θεσμούς σε σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρκατήρα δεν τηρήθηκε. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνηθείσας διαδικασίας» τόνισε, καταλήγοντας πως «θα επανέλθουμε για όλα αυτά τα θέματα με τη νέα κυβέρνηση».

Nα θυμίσουμε ότι στην έκθεσή του ο ESM επιμένει στην ανάγκη τόσο για τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 όσο για μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Επισημαίνει δε την ανάγκη για πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές και εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ