Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
x

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΒΩΛΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι διοργανωτές της διαμπαλκονικής συναυλίας στη Σβώλου ξεκαθαρίζουν πως το κάλεσμα ήταν μόνο για κατοίκους της γειτονιάς.

Ανακοίνωση για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμπαλκονικής συναυλίας που έγινε χθες στην οδό Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Σβώλου σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία πρόθεση για σπάσιμο της καραντίνας, καθώς το κάλεσμα ήταν μόνο για τους ενοίκους της γειτονιάς, χωρίς καμία παρότρυνση για έξοδο του κόσμου από τα σπίτια τους.

Σημειώνεται πως η συναυλία διακόπηκε μετά από επέμβαση της αστυνομίας για συνωστισμό, πριν συνεχιστεί στα μπαλκόνια της γειτονιάς.

Στην μακροσκελή ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία «από την αρχή της συναυλίας η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία. Παρ’ όλα αυτά, κατά την έναρξη της δεύτερης μουσικής πράξης, θεώρησε σκόπιμο να επέμβει με σκοπό να απομακρύνει τους ανθρώπους που παρεμέναν στα πεζοδρόμια, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για ενδεχόμενο συνωστισμό. Να σημειώσουμε εδώ, ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που δεν φορούσε μάσκα. Κρατούσαμε αποστάσεις, δεν αγκαλιαζόμασταν και δεν χορεύαμε».

Παράλληλα, οι διοργανωτές αναφέρουν πως «την ίδια στιγμή που τα λεωφορεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, ουρές καταναλωτών σχηματίζονται έξω από σούπερ-μάρκετ και τράπεζες, εργαζόμενοι και εργάτες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, μας γνωστοποιήθηκε ότι η δημιουργικότητα και η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Θεωρούμε ότι η στάση αυτή, αναδεικνύει την εύθραυστη πολιτική που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες, με δυσοίωνες προοπτικές όχι μόνο για τη πολιτικη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Τελικά έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας μόνο για δουλειά και κατανάλωση;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου:

«Αγαπητοί Γείτονες και Γειτόνισσες

Επιθυμούμε να κλείσουμε τη χθεσινοβραδινή συναυλία και, προς αποφυγή λαθεμένων εντυπώσεων, να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γειτονιά μας.

Χθες ήταν μία καταπληκτική ημέρα, γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις. Από αυτές τις ημέρες που θυμίζουν στην ομάδα μας ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής της. Θέλουμε ζωντανές Γειτονιές, που εκφράζουν τις ατομικές και συλλογικές μας ανάγκες και επιθυμίες, χωρίς σύνορα και αποκλεισμούς.

Μαζί με καλλιτέχνες που ζουν στη Γειτονιά μας, διοργανώσαμε μία διαφορετική συναυλία, μετατρέποντας τα μπαλκόνια των σπιτιών μας σε μουσικές σκηνές. Ο σκοπός μας ήταν να ζεστάνουμε τις καρδιές των κατοίκων με μουσική από και για τη Γειτονιά, για όλες και όλους, αυτοοργανωμένα και αλληλέγγυα!

Η ανταπόκριση των Γειτόνων στα μπαλκόνια ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία. Με το άκουσμα της μουσικής για άλλη μια φορά ντύσαμε τη Γειτονιά μας με ήχους μελωδικούς και θυμηθήκαμε πώς είναι να ακούμε ζωντανή μουσική.

Κάπως έτσι η Πρωτοβουλία μας γιόρτασε 7 χρόνια δράσεων και για μία ακόμα φορά επιβεβαιώσαμε ότι συμβιώνουμε με τους πιο υπέροχους ανθρώπους του κόσμου. Το χειροκρότημά σας από τα μπαλκόνια, τους δρόμους και τις πλατείες μας κάνει να χαμογελάμε και να γεμίζουμε ελπίδα. Είναι αυτές οι στιγμές που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι/-ες για τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε κάθε μέρα την ζωή μας!

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία έχει τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόμαστε, αλληλοεπιδρούμε και αισθανόμαστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφραστούμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση, δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία μόνη μέσα στην πανδημία και πάνω από όλα δεν θα αφήσουμε τον φόβο να κυριαρχήσει στις ζωές μας!

Όταν ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε την συναυλία, λάβαμε υπόψη μας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε μας δράση άλλωστε έχουμε τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία και φροντίδα των ανθρώπων που ζούμε μαζί. Για αυτόν τον λόγο, το κάλεσμά μας έκανε ξεκάθαρο ότι η συναυλία απευθύνεται στους κατοίκους της Γειτονιάς μας. Δεν επιχειρήσαμε να σπάσουμε την καραντίνα, ούτε παροτρύναμε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του.

Όλοι/-ες μας διψάμε για μουσική και αυτό φάνηκε χθες. Παρόλα αυτά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί συγχρωτισμός. Για αυτόν τον λόγο, τα μέλη της ομάδας μας, και όχι μόνο, ενημέρωναν καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλους τους περαστικούς, ώστε να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού.

Από την αρχή της συναυλίας η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία. Παρ’ όλα αυτά, κατά την έναρξη της δεύτερης μουσικής πράξης, θεώρησε σκόπιμο να επέμβει με σκοπό να απομακρύνει τους ανθρώπους που παρεμέναν στα πεζοδρόμια, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για ενδεχόμενο συνωστισμό. Να σημειώσουμε εδώ, ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που δεν φορούσε μάσκα. Κρατούσαμε αποστάσεις, δεν αγκαλιαζόμασταν και δεν χορεύαμε. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι δικός μας ρόλος να εμποδίσουμε ή ακόμη χειρότερα, να απαγορεύσουμε σε έναν περαστικό διαβάτη να διασχίσει ή να ξαποστάσει στη Γειτονιά μας. Με σκοπό να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους Γείτονες και τις Γειτόνισσές μας αποφασίσαμε να διακόψουμε τη συναυλία και να τη συνεχίσουμε μετά το κλείσιμο της αγοράς. Παράλληλα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πετύχαμε να μη χρεωθεί κανένας και καμία Γειτόνισσα κάποιο πρόστιμο.

Δυστυχώς όμως, εντοπίζουμε μία αντίφαση που χρήζει άξια αναφοράς. Την ίδια στιγμή που τα λεωφορεία είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο, ουρές καταναλωτών σχηματίζονται έξω από σούπερ-μάρκετ και τράπεζες, εργαζόμενοι και εργάτες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, μας γνωστοποιήθηκε ότι η δημιουργικότητα και η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Θεωρούμε ότι η στάση αυτή, αναδεικνύει την εύθραυστη πολιτική που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες, με δυσοίωνες προοπτικές όχι μόνο για τη πολιτικη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Τελικά έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας μόνο για δουλειά και κατανάλωση;

Η μουσική είναι μέρος της ζωής μας στην πόλη και οι καλλιτέχνες μας διψάνε για έκφραση και δημιουργία. Για αυτό ας βγούμε ξανά όλοι/ες μας στα μπαλκόνια και να εκφραστούμε ελεύθερα! Όχι μόνο στη Γειτονιά μας, αλλά παντού! Πότε, αν όχι τώρα; Ποιοι, αν όχι εμείς;

Νεκρές πόλεις δεν θα υπάρξουν ποτέ, όσο οι άνθρωποι εκφράζονται και δημιουργούν!

Οι δρόμοι και οι πλατείες δεν είναι αυτοί που κουβαλάνε την αρρώστια!

Με όλες αυτές τις σκέψεις και ανησυχίες στο μυαλό μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς/-ες που συνέβαλαν στην συλλογική μας προσπάθεια. Πρώτα από όλα την Άννα Γαλλοπούλου και τον Αλέξανδρο Ιωάννου για την καταπληκτική αυτή συνδιοργάνωση, τον Δημήτρη Ιωάννου, τη Μαίη Βασιλικού, την Αμαλία Βράντζη και τους αγαπητούς Γείτονες και μουσικούς: Κατερίνα Κίτσου, Μανώλη Τσιαούση, Παύλο Μέτσιο, Χρήστο Δάνη, Δάνη Κουμαρτζή, Κώστα Βόμβολο, Χρήστο Κοσμά, Άντζελα Κοτίδου-Πέττα, και την Ανίλα Τέλλη. Είμαστε μουσική Γειτονιά και σας ευχαριστούμε που με τις νότες σας μας κάνατε να αισθανθούμε, έστω για λίγο, ζωντανοί και ελεύθερες.

Χρόνια πολλά Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου
Χρόνια πολλά Γειτονιά!

Συνεχίζουμε!

υ.γ: Γείτονα Βασίλη γρήγορα ξανά μαζί μας!».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ